Σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου στο Λουξεμβούργο με θέμα τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου-Δυτικών Βαλκανίων θα συμμετάσχει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Της διάσκεψης θα προεδρεύσουν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Άσελμπορν, εκ μέρους της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., των συνδεδεμένων χωρών Schengen (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Παράλληλα, θα μετάσχουν οι επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων κ. J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, θα εξεταστεί η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης