Στον Κορυδαλλό ο ΤσοχατζόπουλοςΣυντονιστείτε στο zougla radio

Το κατώφλι του σωφρονιστικού καταστήματος πέρασε στις 11.25 το πρωί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά τη χθεσινή απόφαση εισαγγελέα - ανακριτή για την προφυλάκισή του. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έφθασε με πολυτελές αυτοκίνητο ασημί χρώματος, φορώντας μαύρα ρούχα, θα κρατείται στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Στα παλιά... λημέρια του ηγούμενου Εφραίμ.

Τον δρόμο της προφυλάκισης ακολούθησαν το μεσημέρι η λογίστριά του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφός του, Νικόλαος Ζήγρας, και πλέον αναμένεται η απολογία του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη.

Επισημαίνεται πως ο τέταρτος της παρέας, Αστέριος Οικονομίδης, έχει προφυλακιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από τη μαραθώνια απολογία του τη Δευτέρα του Πάσχα, κρίθηκε ομόφωνα προφυλακιστέος και κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, για διακίνηση και διαχείριση μαύρου χρήματος και για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες».Ερωτήθηκε για όλα, ωστόσο οι απαντήσεις του δεν κρίθηκαν πειστικές. Όσον αφορά στα TOR M1, δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει και αναμένεται να επανέλθει. Κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής, επικίνδυνος για διάπραξη νέων αδικημάτων αλλά και λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Ο πρώην υπουργός πέρασε τη νύχτα της Δευτέρας στη Γ.Α.Δ.Α. και σήμερα οδηγήθηκε στις φυλακές.

Οι συνήγοροι του κυρίου Τσοχατζόπουλου κατά την αποχώρησή τους δεν προχώρησαν σε δηλώσεις, ενώ αναμένεται να εκδώσουν γραπτή ανακοίνωση σήμερα.

Αν και εκτός Βουλής πια, ο πρώην υπουργός είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο το οποίο προφυλακίζεται για τα σκάνδαλα που αφορούν στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR Μ1 και το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Tι ισχυρίσθηκε κατά τη χθεσινή απολογία του

Σε σύμπτωση απέδωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώπιον του ανακριτή, την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρείες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για τη μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιρειών, όπως θεωρούν οι εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός Άμυνας. Για την προμήθεια των υποβρυχίων, ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν θέλησε να λογοδοτήσει χθες για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1, αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενίσχυσε την άμυνα της χώρας, ενώ υπογράμμισε απολογούμενος ότι όσα χρόνια διετέλεσε υπουργός ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Τόσο ο ανακριτής Γαβρ. Μαλλής όσο και ο εισαγγελέας Ν. Βούλγαρης, παρών στην απολογία, δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, τις οποίες θεώρησαν «μη ικανοποιητικές». Ομόφωνα έκριναν ότι και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση κατηγορουμένου πληρούνται στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου. Έτσι το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε για τον πρώην υπουργό επικαλείται τη βαρύτητα των πράξεων και τον κρίνει ύποπτο φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Ερωταπαντήσεις

Α. Τσοχατζόπουλος: Αγόραζα τα ακίνητα που με ενδιέφεραν με βάση την εμπορική τους αξία. Δεν με ενδιέφερε εάν η εταιρία που τα πωλούσε ήταν αμερικανική ή κυπριακή.

Ανακριτής: Πως αιτιολογείτε το γεγονός ότι πίσω και από τις τρείς εταιρίες ήταν ο ξάδελφος και συγκατηγορούμενός σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Ο κ. Ζήγρας ήταν επιχειρηματίας και πιθανώς αυτές οι εταιρίες να σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ανακριτής: Πως εξηγείτε το γεγονός της κατάθεσης 3.000.000 δρχ από λογαριασμό της Τορκάσο στη θεία της συζύγου σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για λάθος.

Ανακριτής: Τέτοιο λάθος;

Α. Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως! Είχε συμβεί και στο παρελθόν με λογαριασμό της συζύγου μου και το λάθος το αναγνώρισε η τράπεζα.

Στον ανακριτή σήμερα οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν σήμερα οι τρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού, για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής:

1. Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, δικαιούχος εξωχώριας εταιρείας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια, εκπρόσωπος στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρείας και

3. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου, επιχειρηματίας.

Ήδη έχει απολογηθεί και είναι προσωρινά κρατούμενος από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι, που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.

To θρίλερ της μαραθώνιας απολογίας του


Στις 09.50 το πρωί της Δευτέρας διέβη το κατώφλι του ανακριτή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από την ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι νομικοί του σύμβουλοι ζήτησαν και νέα προθεσμία για να απολογηθεί, με το επιχείρημα της ογκώδους δικογραφίας, η οποία περιλαμβάνει 11.000 σελίδες, αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη.

Στη συνέχεια υπέβαλαν υπόμνημα 15 σελίδων, το οποίο, αφού μελετήθηκε από τον ανακριτή, απερρίφθη επίσης. Ουσιαστικά η απολογία του Άκη άρχισε περί τις 13.00 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι και αργά το απόγευμα. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν εάν και κατά πόσο, μετά το πέρας της απολογίας του, ο εισαγγελέας και ο ανακριτής επρόκειτο να συναποφασίσουν την προφυλάκισή του.

Χαμογελαστός χωρίς... χειροπέδες

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσερχόμενος στην Ευελπίδων το πρωί της Δευτέρας, 16 Απριλίου, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους, ζήτησε συγγνώμη… διότι από το πρωί βρίσκονται επί ποδός τα τηλεοπτικά συνεργεία και χωρίς να φορά χειροπέδες προχώρησε προς το γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.Ο κ. Τσοχατζόπουλος βρισκόταν πολλές ώρες στο γραφείο του ανακριτή -με διάλειμμα μισής ώρας- και η ακρόαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι συνήγοροί του έθεσαν θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Bαρύ κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001 απέκρυψε περιουσία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό - προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ιδίου από τις συμβάσεις των ρωσικών πυραύλων TOR M1, ενώ σε ό,τι αφορά στα γερμανικά υποβρύχια ο πρώην υπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, τα ποσά αυτά ακολούθησαν τον λαβύρινθο των off shore εταιρειών, για να καταλήξουν στην αγορά ακινήτων, έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ από τη Μεγάλη Τετάρτη κρατούνταν στο τμήμα Ανηλίκων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με την ομάδα των συνηγόρων του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Όλες αυτές τις ημέρες τον επισκεπτόταν τακτικά η σύζυγός του.

Άλλες δύο συλλήψεις για την ίδια υπόθεση έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρώην ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Μακεδονία», καθώς και τον Νίκο Ζήγρα, συγγενή του πρώην υπουργού. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη της λογίστριας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. Ένα τέταρτο πρόσωπο, ο επιχειρηματίας Οικονομίδης, ο οποίος καταζητείτο, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές και ήδη κρατείται. Οι υπόλοιποι τρεις απολογούνται σήμερα στον ανακριτή.

Η κίνηση των λογαριασμών Σαχπατζίδη και το ακίνητο στην ΚεφαλληνίαςΗ διακίνηση αυτή, ισχυρίσθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος, επρόκειτο για λάθος της τράπεζας.

Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου κατ' αρχάς σκόπευαν να ζητήσουν προθεσμία, αφού, όπως είχαν ανακοινώσει, δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να μελετηθεί μία δικογραφία 11.000 σελίδων σε διάστημα λίγων ημερών, ώστε να μπορεί ο κ. Τσοχατζόπουλος να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται.

Στην περίπτωση που δεν δινόταν προθεσμία, οι συνήγοροι είχαν ετοιμάσει ένα υπόμνημα, όπου υποστήριζαν πως η υπόθεση έχει κλείσει μετά τη διερεύνησή της από εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν διαπίστωσε ποινικές ευθύνες για τον υπουργό. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι ακόμη και αν είχαν τελεστεί αδικήματα, αυτά έχουν πλέον παραγραφεί, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το συνταγματικό πλαίσιο.

Η αιτίαση δεν έγινε τελικά δεκτή.

Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου ισχυρίσθηκαν πως ο πρώην υπουργός υπέγραψε τυπικά τις συμβάσεις και πως κανένα έμβασμα δεν ήταν απευθείας προς τον ίδιο.

Ειδικά για το ζήτημα των υποβρυχίων, ο υπουργός προέταξε το επιχείρημα ότι εκείνος αποχώρησε το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

Επίσης ζήτησαν να μην κριθεί προφυλακιστέος, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός αφενός είναι αναγνωρίσιμος ευρέως κι έτσι η φυγή του είναι αδύνατη, αφετέρου μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα τέτοιο δικαίωμα, αφού όσες φορές τού έχει ζητηθεί από τις Αρχές να καταθέσει, το έχει κάνει.

Ήδη σε ανακοίνωσή της, η ομάδα των συνηγόρων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία της σύλληψης ως «θεατρική» και κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης περί Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων, Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 20:21