Στουρνάρας: «Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 19:12
Στουρνάρας: «Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι»
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφ'όσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις.

Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα - που το πέτυχε το 2013.

«Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της Τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Υπενθύμισε, δε, ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή/και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων.

«Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι και όταν ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους να είμαστε έτοιμοι για να βάλουμε στο τραπέζι καλές ιδέες», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει», διεμήνυσε ο υπουργός οικονομικών.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε τα εξής: «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την Τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία».

Αναφορικά με τον ρόλο της Τρόικας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τρόικας.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα που το πέτυχε το 2013.

«Η Ελλάδα δέχθηκε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της και τώρα καλείται να αναδείξει όλα τα στοιχεία που μας ενώνουν, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, εξασφαλίζοντας ευημερία και σταθερότητα για όλους τους πολίτες, με επιστροφή στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων ανεργίας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., ο κ. Στουρνάρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, επί της παρούσας θητείας της Ευρωβουλής και ειδικότερα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του Ενιαίου Μηχανισμού Διάλυσης των τραπεζών (SRM).

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η τραπεζική ένωση είναι το προαπαιτούμενο για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε., για την τόνωση της οικονομικής αξιοπιστίας της Ένωσης, καθώς και για την αύξηση της ρευστότητάς της με διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Φιλοδοξούμε να επιτύχουμε συμφωνία αποδεκτή από όλα τα μέρη, έχοντας στη διάθεσή μας ένα τρίμηνο για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι σημαντικός παράγοντας είναι η ευελιξία και η αμοιβαία κατανόηση, προκειμένου να βρεθεί ένας «κοινός τόπος».

Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι δύσκολες, πρόσθεσε, όμως, ότι «όπως λέει και ο Καβάφης, δεν είναι σημαντικός μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι μια Ευρωζώνη χωρίς τραπεζική ένωση δεν θα ήταν πλήρης και γι' αυτό η Ελληνική Προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει μεγαλύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Εξ άλλου, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί προς τη μεγαλύτερη εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ΟΝΕ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης - προαπαιτούμενο για μια συνεκτική και αλληλέγγυα Ευρωζώνη.

«Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, αλλιώς θα οδηγήσει σε παρατεταμένη λιτότητα και θα αυξήσει τον ευρωσκεπτικισμό», ανέφερε.

Αναφορικά με τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2014, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι προωθείται η συστηματική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε., ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα-μέλος.

Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και το 17% των θέσεων εργασίας.

Στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω πρωτοβουλιών της ΕΤΕπ και της Επιτροπής για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, την αύξηση κεφαλαίων των επενδύσεων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών που αφορούν τις ΜμΕ.

«Η έλλειψη της ρευστότητας ήταν σημαντική και υποβαθμίστηκε, ενώ επιδείνωσε την κρίση κυρίως στις οικονομίες των περιφερειακών χωρών της Ε.Ε.», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες, όπως με την Ελβετία και θα συνεχίσει να προσπαθεί για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε. και μεταξύ τρίτων χωρών με την Ε.Ε..

Σχετικά με την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αναθεώρησή της θα οδηγήσει σε αύξηση της ρευστότητας και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς ένα πιο υγιές, υπεύθυνο και διαφανές οικονομικό σύστημα.

Ερωτηθείς για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης ήταν πρωταθλητής στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περίπου το 70% των δομικών αλλαγών που απαιτούνταν, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και των αγορών.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των επενδυτών.

«Περικόψαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες και τώρα ξετυλίγουμε κόκκινο χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν βελτιώνονται σε μία νύχτα.

«Υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στην αλλαγή των οικονομικών στοιχείων και στην αλλαγή που αισθάνεται ο κόσμος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει το 80% του δρόμου που θα την οδηγήσει στη διάσωση.

«Ζητούμε υπομονή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κατάσταση βελτιώνεται με ταχύ βήμα και η ανεργία, έστω και λίγο, έχει μειωθεί. Σε εννέα τομείς της οικονομίας έχουμε δει αύξηση των θέσεων εργασίας το τελευταίο τρίμηνο. Έχει ξεκινήσει αυτή η θετική πορεία. Μακάρι να μπορούσα να φέρω καλύτερα νέα. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της Ελληνικής Προεδρίας θα έχω καλύτερα νέα για την ανάπτυξη και για την ανεργία. Μετά από πέντε χρόνια, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 19:12