«Μία από τις πρώτες προτεραιότητες και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω απ΄ αυτή τη θέση μας, που συνδέεται ευθέως με την προστασία των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σχολιάζοντας τις συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κ. Σβίγκου, τονίζει ότι «είμαστε αντίθετοι, γιατί όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό, δηλαδή, το οποίο δεν μπορούσε ούτε καν να ονειρευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όλοι, παρόλο που καταλαβαίνω ότι πολλοί αισθάνονται άβολα με την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους και από όλο τον διεθνή Τύπο, θα πρέπει να την συνηθίσουν και θα πρέπει να κρατούν τα μαθήματα που έχουν να κάνουν στην ελληνική κυβέρνηση για τον εαυτό τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Εφετείο Αθηνών και τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, και εάν αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν με γενικότερη αναταραχή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει κατηγορηματικά, ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί με οποιουδήποτε είδους κοινωνική κινητοποίηση, κοινωνική αναταραχή.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και γι΄ αυτό βρίσκει την αντίθεση από όλα τα δημοκρατικά κόμματα και τους δημοκρατικούς πολίτες. Και έρχεται σε μια περίοδο, όπου αντικειμενικά τροφοδοτεί την ακροδεξιά ατζέντα και γι΄ αυτό στέκεται απέναντί της όλος ο δημοκρατικός κόσμος» αναφέρει η κ. Σβίγκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα για το εάν φαινόμενα όπως η επίθεση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του «Ρουβίκωνα» σε εφορία και η επίθεση στο Εφετείο ανησυχούν τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του σ΄ αυτά τα φαινόμενα» και προσθέτει, πως «δεν πρέπει να συνδέουμε διαμαρτυρίες, τύπου όπως αυτή που περιγράψατε και απολύτως καταδικαστέες τέτοιες ενέργειες, με την τρομοκρατική επίθεση σήμερα στο Εφετείο».

Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ και την κατηγορεί ότι προσπαθεί να συνδέσει τα φαινόμενα αυτά, «θέλοντας να πείσει», όπως λέει, «τους πολίτες ότι υπάρχει μια δήθεν ανοχή στην ανομία από την πλευρά της κυβέρνησης, που καλλιεργεί τέτοια φαινόμενα. Η συζήτηση πρέπει να αφορά στην τρομοκρατία και μόνο σ΄ αυτήν και θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, να μην εκμεταλλευτεί μια τέτοια επίθεση για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη» υπογραμμίζει η κ. Σβίγκου.

Αναφερόμενη στο νόμο για το άσυλο, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή, τονίζει ότι «έχει πλήρη πρόνοια, ώστε στις εγκληματικές πράξεις να μπορεί να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας και δεν στέκεται το άσυλο εμπόδιο σε καμία προστασία του πανεπιστημίου από εγκληματικές πράξεις. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε στο μυαλό μας το άσυλο από τέτοιες εγκληματικές πράξεις και ο μόνος που προσπαθεί να τα συσχετίσει στο μυαλό του είναι η ΝΔ.

Το άσυλο ποτέ δεν προστάτευε τις εγκληματικές πράξεις. Ισχύει η δυνατότητα της αστυνομίας να επέμβει όταν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις κι αυτό υπάρχει και με το νέο νόμο για το άσυλο» σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε πρυτανικές αρχές, όπως με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κ. Σβίγκου διαβεβαιώνει, ότι «εμείς δεν επιλέγουμε καμία αντιπαράθεση».

«Νομίζω ότι ο καθένας» συνεχίζει, «όπως και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, αντίστοιχα και η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δικιά του δουλειά, ώστε να μην υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση.

Από εκεί και πέρα όμως, θα έλεγα ότι τέτοια φαινόμενα, απολύτως καταδικαστέα, δεν εμφανίστηκαν τώρα στη δημόσια σφαίρα. Γνωρίζουμε τι γινόταν κι επί κυβερνήσεως ΝΔ κι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό στη συζήτησή μας, ώστε να μην εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία έρχονται να κατηγορήσουν τη σημερινή κυβέρνηση, ξεχνώντας τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, η κ. Σβίγκου τονίζει, πως «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο και πως η χθεσινή τροπολογία του κ. Κοντονή δεν φέρνει τίποτε περισσότερο στο νομικό σύστημα, εκτός από την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως συμβαίνει και στους πλειστηριασμούς που γίνονται στα ειρηνοδικεία.

«Νομίζω» συνεχίζει, «ότι αυτό εξηγήθηκε πλήρως από τον αρμόδιο υπουργό στη χθεσινή συζήτηση και οι νομικοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε στην τροπολογία του το έκαναν αυτό ακόμα πιο σαφές και ξεκάθαρο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω απ΄ αυτή τη θέση μας, που συνδέεται ευθέως με την προστασία των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων».

Ερωτηθείσα για το εάν θεωρεί τον κ. Στουρνάρα αποτυχημένο υπουργό, απαντά «πως αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οπότε έχει έναν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα. Το ότι ήταν υπουργός Οικονομικών σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση, που έφερε συγκεκριμένα οδυνηρά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, είναι κάτι γνωστό και το έχουμε πει πολλάκις. Δεν ειπώθηκε χθες κάτι καινούργιο. Έχουμε κάνει την κριτική μας στον κ. Στουρνάρα, από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών» καταλήγει η κ. Σβίγκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης