Σε ρουσφέτι έχουν μετατραπεί οι εκλογικές αποζημιώσεις που δίνονται σε όσους δημόσιους υπαλλήλους απαρτίζουν τα αποκαλούμενα ειδικά εκλογικά συνεργεία, τα οποία συγκροτούνται ενόψει εκλογών (εθνικών, δημοτικών και ευρωεκλογών) για την κάλυψη των αναγκών του εκλογικού μηχανισμού. Επιφορτίζονται δηλαδή με την οργάνωση των εκλογών (παραβάν, κάλπες, ορισμό εκλογικών τμημάτων, χειρισμό του υλικού διεξαγωγής των εκλογών, αποστολή πρακτικών σε δήμους κτλ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το θέμα της σύνθεσης των εκλογικών συνεργείων φαίνεται να έχει διευθετηθεί στις μεγάλες Νομαρχίες (Αθηνών, Θεσσαλονίκης) με την «κυλιόμενη» επιλογή υπαλλήλων, διαφορετικών στην πλειοψηφία τους σε κάθε εκλογική περίοδο, το πρόβλημα παραμένει έντονο σε μικρότερες Νομαρχίες και κυρίως στην επαρχία.

Σύμφωνα με καταγγελίες νομαρχιακών υπαλλήλων, ορισμένοι επικεφαλής Νομαρχιών εκμεταλλεύονται ψηφοθηρικά τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να ορίζουν ένα ποσοστό των μελών του ειδικού εκλογικού συνεργείου, τοποθετώντας στις θέσεις αυτές τα ίδια άτομα (πλην ελαχίστων αλλαγών) με τις προηγούμενες εκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι οι ίδιοι υπάλληλοι παίρνουν την εκλογική αποζημίωση για τον ενάμιση μήνα που απασχολούνται με υπερωρίες και εργασία στις αργίες λόγω των εκλογών. Η εκλογική αποζημίωση για συμμετοχή στα ειδικά αυτά συνεργεία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στις προηγούμενες εκλογές, το ποσό ανερχόταν σε 1.700 ευρώ ανά υπάλληλο και φέτος αναμένεται να είναι το ίδιο.

Η κυρία Δέσποινα Καραγιάννη, υπάλληλος της Ν.Α. Κορινθίας, καταγγέλλει στη zougla.gr τη Νομαρχία Κορίνθου για μεροληπτική επιλογή των υπαλλήλων που συγκροτούν το ειδικό εκλογικό συνεργείο της Νομαρχίας. Τονίζει μάλιστα ότι οκτώ από τους συνολικά 101 υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας που επιλέχθηκαν για το εκλογικό συνεργείο, αποτελούν παντρεμένα ζευγάρια (δηλαδή πήγαν στην ίδια οικογένεια δύο εκλογικές αποζημιώσεις) ενώ συμπληρώνει ότι από συγκεκριμένες υπηρεσίες της Νομαρχίας επιλέχθηκε μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, ενώ από άλλες δεν επιλέχθηκε ούτε ένας υπάλληλος. Ακούστε τι λέει στη zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληθώρα αντιδράσεων όμως έχει προκαλέσει και ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος. Υπάλληλοι της Νομαρχίας Μεσσηνίας, στην πλειοψηφία τους στελέχη της ΝΔ που δε συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του εκλογικού συνεργείου, κατηγορούν τον κύριο Δράκο για «προσωπική πολιτική» και «ιδιοτελή κριτήρια» στην επιλογή των υπαλλήλων που στελεχώνουν το εκλογικό συνεργείο της Νομαρχίας. Η σύγκριση των λιστών των ατόμων που χρησιμοποιήθηκαν στα εκλογικά συνεργεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή το 2007 και το 2009, αποδεικνύει ότι πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αλλαγές στα πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, οι 81 από τους 100 υπαλλήλους παραμένουν ίδιοι.

Ο νομάρχης, κ. Δράκος, κάνει λόγο για «απίστευτα ψεύδη και συκοφαντίες που ουδεμία πραγματική βάση έχουν». Τονίζει μάλιστα στη zougla.gr ότι ουδέποτε έθεσε τον εαυτό του στο εκλογικό συνεργείο στις εκλογές του 2007 και εξηγεί ότι τα άτομα που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία ουσιαστικά ορίζονται από το αρμόδιο υπουργείο, αφού οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν είναι συγκεκριμένες. Ακούστε την απάντησή του στη zougla.gr:

(Πρώτη καταχώρηση 5 Ιουνίου 2009, 23:55)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης