Ο πανηγυρισμός για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κανέναν σοφότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σκιαγραφήσει το δικό του «success story» με την κλασσική συνταγή της διαρκής πάλης για την ανάκαμψη της χώρας, της «ιερής μάχης» κατά της διαπλοκής και των υποσχέσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα χαρακώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία αόριστη φλυαρία περί των πεπραγμένων και των μελλούμενων ο πρωθυπουργός σήκωσε για Με τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά. Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε» ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε την Κυριακή την ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στο Γήπεδο Ταε Κβον Ντο του Φαλήρου μία ακόμη φορά τους τόνους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης, με ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο σε εξέλιξη και ένα ακόμη, το τέταρτο, ante portas έδειξε ότι αναζητεί επικοινωνιακά τεχνάσματα για να πείσει ότι το κοινωνικό πρόσημο και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι εδώ…

Η έλλειψη επιχειρημάτων και η νευρικότητα ήταν έκδηλη από τις αλλεπάλληλες αναφορές στον -αδύναμο κρίκο, λόγω ιστορικού- Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την οργή της αγροτικής τάξης να εντείνεται, το «κίνημα της γραβάτας» να παίρνει ασυνήθιστες διαστάσεις, τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν απογοήτευση των πολιτών και υπουργούς-στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται αντιμέτωποι με αγανακτισμένους πολίτες σε κάθε τους βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πλέον βρίσκεται στο «κρεβάτι του Προκρούστη».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν κεντρικό ζήτημα στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα διαλόγου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μοιράζεται την αγωνία τους για την προστασία του εισοδήματός τους τον αγώνα τους για επιβίωση με ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(H εκδήλωση ξεκίνησε με καθυστέρηση ώστε να γεμίσει το γήπεδο)

Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Αριστερά».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους.

Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».

Έκανε -για ακόμη μία φορά- λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».

Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρείς εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».

«Πήραμε ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις ιστορικές μάχες, που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.

«Η παρουσία σας σήμερα αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και μάχης για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε πνοή και όραμα στον ελληνικό λαό. Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρία στα βιβλία, αλλά πράξη καθημερινή», τόνισε.

«Είμαστε περήφανοι που πατάμε γερά στα πόδια μας και δίνουμε τη μάχη για να τελειώσουμε μ’ αυτό το παλιό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν πρόκειται να παραμείνει όμηρος όλων αυτών», πρόσθεσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Στην αρχή μας εκβίαζαν με την απειλή της ρευστότητας και όταν είδαν ότι δεν υποχωρούσαμε, τότε μας απείλησαν με το Grexit. Καταφέραμε να αποφύγουμε αυτές της παγίδες χάρη στον ελληνικό λαό. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη του δημοψηφίσματος, όπου ορισμένες δυνάμεις επιδίωκαν την κοινωνική καταστροφή. Ο λαός έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας. Η Ευρώπη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ίδια. Η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης» είπε, παραπέμποντας στις πολιτικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

«Αμετανόητοι και δογματικοί προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και επιχειρούν να ρίξουν μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες. Όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους. Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

«Λένε πολλοί ότι κάναμε λάθος που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Απαντάμε ευτυχώς που δεν τον αφήσαμε να τυλίξει κι άλλο το φίδι γύρω από τον λαιμό της χώρας. Ήταν δεσμευμένος να πάρει 20 δις. επιπλέον μέτρα για το ’15-16-17 κι είχε δεσμευτεί για απολύσεις στο Δημόσιο και πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Είναι θράσος να ακούει κανείς τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρέωσε τη χώρα. Λένε επίσης ότι κακώς κάναμε το δημοψήφισμα. Ξεχνάνε βέβαια τι περιείχε το τελεσίγραφο των δανειστών που απέρριψε ο λαός. Ξεχνάνε αυτοί που έκαναν την καμπάνια του «Ναι» και τώρα είναι ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και αγροτοσυνδικαλιστές όπως η ΠΑΓΕΣΕΣ», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε: «Άλλοι λένε ότι αυτή η συμφωνία που φέραμε είναι ό,τι χειρότερο έχει υπογραφεί. Αυτοί θα έχουν ξεχάσει τι περιελάμβανε το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Δε θα θυμούνται βέβαια τις 11 διαδοχικές περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση των δώρων, το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό των μικροφειλετών, δε θα θυμούνται μάλλον το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων. Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σκοινί. Η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου. Ποια θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν ο κ. Σαμαράς, ο κ, Μητσοτάκης, ο κ. Γεωργιάδης και η παρέα τους είχαν παραμείνει στη διακυβέρνηση; Για ποια κοινωνία, για ποια ισότητα, για ποια συνοχή θα μιλούσαμε; Θα έδινε μάχη η Ν.Δ να προστατέψει τους συνταξιούχους; Είναι νωπή η μνήμη του λαού μας από τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Βρούτση τον Σεπτέμβριο που έλεγε ότι θα έφερνε πρόταση για οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των κυρίων και εξαφάνιση των επικουρικών. Αυτή την πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος;Εμείς σε αυτό τον δρόμο της μάχης θα συνεχίσουμε. Στον δρόμο της διεκδίκησης αλλά φροντίζοντας να δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ, η συμμαχία των προθύμων του ναι, πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Προχωράμε στις απαιτούμενες διορθώσεις για να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους ανασφάλιστους νέους και αυτούς με τα μπλοκάκια με τους μεγαλοϊδιοκτήτες δικηγορικών γραφείων και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τα μπλοκάκια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης