Τι συμβαίνει με την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ;

Τι συμβαίνει με την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ;
Φίλιππος Καραμέτος - Φώτης Τριάρχης

Ξεκινούν οι επαφές του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίςο αφίχθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον, εν μέσω φημών για αναβολή της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άστον Κάρτερ.

Ο Πάνος Καμμένος γνώριζε ότι έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ την Πέμπτη. Ωστόσο, αιφνιδίως, η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την πρεσβεία μας ότι το ραντεβού θα ακυρωθεί λόγω βεβαρημένου προγράμματος του κ. Κάρτερ. Φήμες ανέφεραν ότι η δικαιολογία ήταν προσχηματική, καθώς η Ουάσιγκτον ήθελε μέσω αυτού του τρόπου να περάσει μήνυμα δυσαρέσκειας στην ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού αλλά και για την ελληνορωσική προσέγγιση.

Οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται, προς ώρας, αλλά αν ισχύουν, συνιστούν ένα πολύ κυνικό, απροκάλυπτο και επικίνδυνο «παιχνίδι» εκ μέρους των ΗΠΑ, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις διεθνείς σχέσεις. Είναι δε ακόμη πιο περίεργο, αν ευσταθούν οι φήμες αυτές, καθώς ο Π. Καμμένος, λίγα 24ωρα πριν, είχε προτείνει δημοσίως στις ΗΠΑ να κατασκευαστεί νατοϊκή βάση στο Αιγαίο.

Το zougla.gr επικοινώνησε τα ξημερώματα με στενό συνεργάτη του κ. Καμμένου, ο οποίος τον συνοδεύει στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και του έθεσε υπ’ όψιν του τις σχετικές φημολογίες. «Όλα είναι ανοικτά» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί τελικά μια σειρά από συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως με τον υφυπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γουόρκ και την υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ.

Το πρωί της Τετάρτης, ήλθε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα επαφών του υπουργού στην Ουάσινγκτον και όπως διαφαίνεται ο κ. Καμμένος δεν θα συναντηθεί τελικά με τον κ. Κάρτερ, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτο κώλυμα.

Θα έχει πάντως σειρά επαφών με ανώτατους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων με την υφυπουργό Άμυνας Christine Wormuth και την υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτώρια Νούλαντ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Καμμένου:

Στο Πεντάγωνο, λόγω έκτακτου κωλύματος του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Άμυνας Christine Wormuth.

Θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Κογκρέσο με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Mac Thornberry.

Θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Jack Reed επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Θα συναντηθεί με τον Βουλευτή Frank Pallone επικεφαλής των Δημοκρατικών της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που του παραθέτει η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council».

Θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτώρια Νούλαντ.

Θα συναντηθεί με στελέχη του Ινστιτούτου Hudson.

Θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους Αμερικανοεβραικών οργανώσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, 09:16