Tι τρέχει;Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση Τσίπρα – Βενιζέλου και επομένως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την εντολή του ώστε να συνεχίσει, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, την διερευνητική προσπάθεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Πέμπτη.

Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε πως πρότεινε στον κ. Τσίπρα δύο εναλλακτικές λύσεις. Τον σχηματισμό κυβέρνησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ή τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την ΔΗΜΑΡ ενδεχομένως, υπό τον όρο πως θα δοθούν εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε το εγχείρημα.

Κατά τον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε αν το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε μία οικουμενική κυβέρνηση η οποία θα πάγωνε για ένα διάστημα τα του Μνημονίου και δανειακής συμφωνίας ώστε να υπάρξει χρόνος για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του απάντησε πως η χώρα δεν διαθέτει περιθώρια χρόνου.

Επί του πρακτέου δεν υπήρξε συμφωνία αλλά όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος υφίσταται προοπτική συνεννόησης και άρα αξίζει τον κόπο να υπάρξει και νέος γύρος προσπαθειών.

Ως εκ τούτου ο κ. Βενιζέλος θα παραλάβει αύριο Πέμπτη την διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιχειρήσει αυτόν τον νέο γύρο προσπαθειών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά των επαναληπτικών εκλογών και επέμενε ωστόσο πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν όλων τούτων η διερεύνηση των συνθηκών σχηματισμού κυβέρνησης από το Ευάγγελο Βενιζέλο (η τελευταία όπως προβλέπει το Σύνταγμα) προσλαμβάνει ενδιαφέρον από την στιγμή που προκύπτει ότι τουλάχιστον ως προς τις δημόσιες δηλώσεις, Τσίπρας και Βενιζέλος μπορεί να μην συμφώνησαν αλλά ούτε και τα «έσπασαν» ώστε να μην υπάρχει στον ορίζοντα καμία απολύτως προοπτική.

Άλλωστε υπάρχει και η τέταρτη φάση, η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου κατά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, θα υπάρξουν και εκεί περιθώρια συνεννόησης επί ενός μίνιμουμ αριθμού ζητημάτων θεσμικού χαρακτήρα (Εκλογικός νόμος με απλή αναλογική, νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, ζήτημα αλλαγής του νόμου επί των εργασιακών θεμάτων και το ζήτημα της περικοπής μισθών και συντάξεων), θέματα δηλαδή που εντάσσονται σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης μέρους του Μνημονίου.

Διαρροή από την Ιπποκράτους για κυβέρνηση υπό τον Φ. Κουβέλη

Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα της Τετάρτης και πριν την συνάντηση Τσίπρα – Βενιζέλου κυκλοφόρησε έντονα η φήμη περί επικείμενης πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Η «zougla.gr» είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι παραλήπτης μιας επίσημης πρότασης με τέτοιο περιεχόμενο. Αργότερα και μετά την συνάντηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ η διαρροή επανήλθε αλλά με χρονικό προσδιορισμό, ότι δηλαδή θα διατυπωθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Πέμπτη και στα πλαίσια της δικής του διερευνητική εντολής.

Κατόπιν όλων τούτων η Δημοκρατική Αριστερά δεν προχώρησε σε σχολιασμό αυτής της πληροφορίας.

Άκαρπη η συνάντηση Τσίπρα – Σαμαρά


Ένα «όχι» και μία πρόταση για κυβέρνηση μειοψηφίας με την στήριξη της ΝΔ αλλά υπό τον όρο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, πρόταση η οποία θεωρητικά είναι εφικτή, εισέπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς αντιτάχθηκε στην πρόθεση, όπως δήλωσε, του Αλέξη Τσίπρα να καταγγείλει την δανειακή συμφωνία και το Μνημόνιο, ενέργεια που σημαίνει έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί πως θα μπορούσε να στηρίξει δια της ανοχής, μία κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για μία λεπτομέρεια η οποία είναι δυνατόν να οδηγήσει δυνητικά σε λύση διότι αριθμητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εφικτό.

Επιπροσθέτως ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από όλους, εξαιρουμένης βεβαίως της Χρυσής Αυγής. Εξ όσων συμπεραίνεται η προοπτική αυτή δεν είναι εφικτή.

Νέες εκλογές ζητά το ΚΚΕ


Το βράδυ της Τετάρτης το ΚΚΕ με επίσημη ανακοίνωση του ζήτησε την διενέργεια επαναληπτικών εκλογών ασκώντας έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η ομιλία Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα του Μνημονίου, μιλούν τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

«Αξιοποιήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τη διερευνητική εντολή. Κρατάμε στα χέρια μας μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, την ευκαιρία ανατροπής των προγραμμάτων λιτότητας», πρόσθεσε κι επεσήμανε πως την Πέμπτη θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αφού «δεν μπορέσαμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα για αριστερή κυβέρνηση».

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Τσίπρα:


Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα:


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012, 08:50