Το υπουργείο Περιβάλλοντος για το φυσικό αέριο σε Ήπειρο και Μακεδονία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011, 12:43
Το υπουργείο Περιβάλλοντος για το φυσικό αέριο σε Ήπειρο και Μακεδονία
Την άμεση προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση της εταιρίας διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία καθώς και την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου στη Θεσπρωτία, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης, που αποτελεί τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) προκάλεσε αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες οι οποίες συζητήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Φεβρουάριο, με συμμετοχή βουλευτών από όλες τις παρατάξεις και φορέων της Ηπείρου.

«Η πρόταση που προέκυψε από τη συνεδρίαση, όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, ήταν η διερεύνηση νέας χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στην τοποθεσία «Φλωροβούνι». Η θέση αυτή στο διάστημα που ακολούθησε, αξιολογήθηκε από εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων των μελετητών του έργου.
 
Με την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, μπορώ να ανακοινώσω ότι η θέση Φλωροβούνι, που υποδείχθηκε από τους τοπικούς φορείς, πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εκεί τελικά θα εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης».

Αναφορικά με την ίδρυση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο «Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων» που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή.

«Η ίδρυση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στηρίζεται στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας (IGI). Έτσι, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ο αγωγός δεν θα έχει μόνο διέλευση από την περιοχή, αλλά θα είναι και αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, σύμφωνα με το διαχρονικό πανηπειρωτικό αίτημα», τόνισε ο υφυπουργός. «Η χρήση φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ακόμη ότι ο αγωγός ITGI, είναι έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, που αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς σχεδιάζεται να προμηθεύει την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, με φυσικό αέριο από την Κασπία και με τον τρόπο αυτό, να καταστήσει τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό κόμβο.

«Είναι ένα έργο που στήριξαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας και το προώθησαν για ένταξη στα έργα ευρωπαϊκής προτεραιότητας. Είναι ένα έργο με πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας και με σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών του αγωγών. Όμως για την υλοποίησή του πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες», κατέληξε ο υφυπουργός.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011, 12:54