Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο θέλησε να χαιρετίσει, με μήνυμά του, την ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο, στη Κάτω Ιταλία.

Στην επιστολή του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων του Σαλέντο, Ρομπέρτο Κασαλουτσι, υπογραμμίζεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλωσορίζω με μεγάλη ευχαρίστηση την Πρόεδρο, κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία μας κάνει την τιμή να επισκεφτεί την Ιταλία για τρίτη φορά από την εκλογή της. Αυτή την φορά, για να ανακηρυχθεί επίτιμη πολίτης της Γκρετσία Σαλεντίνα. Τις ημέρες αυτές, πριν το Πάσχα, αντηχεί στο Σαλέντο το άσμα με τα πάθη του Ιησού, στα γκρίκα, το οποίο μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, μέχρι τις σημερινές ημέρες.

Είναι η έκφραση του ελληνόφωνου πολιτισμού, ο οποίος συνδέεται με παράδοση χιλιετιών, με επαφές και ανταλλαγές που ξεκίνησαν με την Μεγάλη Ελλάδα, και λειτουργούν ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως βάση του μέλλοντος της Ευρώπης μας.

Μιας Ευρώπης που βλέπει στη διαφορετικότητα, στην πολυγλωσσία και στον πλούτο της κάθε τοπικής ταυτότητας, την προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός σχεδίου ολοκλήρωσης, το οποίο δεν ακυρώνει τις ιδιαιτερότητες αλλά τις αξιοποιεί, σε ένα κοινό πλαίσιο και με κοινά σημεία αναφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαι ευτυχής που μπορώ να δηλώσω ότι οι ελληνοϊταλικές σχέσεις και η συνεργασία μας στην εξωτερική πολιτική, διέρχονται μια ιδιαίτερα θετική φάση. Εδώ στο Σαλέντο, γη των δύο θαλασσών, θα ήθελα να υπενθυμίσω την συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, που υπέγραψα στην Αθήνα, με τον φίλο και συνάδελφο Νίκο Δένδια, τον Ιούνιο του 2020.

Μια συμφωνία που ετέθη σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την επικύρωση των δύο κοινοβουλίων μας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για όλη την Μεσόγειο και αποδεικνύει ότι μπορούμε και πρέπει να φτάνουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις για την οριοθέτηση της θαλάσσιας κυριαρχίας, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος πάντα στη Μεσόγειο, προσθέτω ότι η συνάντηση που οργάνωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στις 18 Μαρτίου, με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του ρόλου που οι χώρες μας μπορούν να παίξουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα.

Ζούμε δύσκολα χρόνια: Αναφέρομαι στην πανδημία, στη κρίση που προκάλεσε, αλλά και στην επιδείνωση των διεθνών εντάσεων και στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη, ικανή να απαντήσει στις ανάγκες των πολιτών και να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις. Όχι μόνον ασφάλεια και υγεία, αλλά και ενεργειακή μετάβαση, αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, νέα ώθηση στην οικονομία, ψηφιακή μετάβαση και διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ιταλία και Ελλάδα μπόρεσαν να κάνουν ένα άλμα ποιότητας στον διάλογο τους, ξεκινώντας συχνά από κοντινές θέσεις, με την επίγνωση ότι μαζί, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, στις Βρυξέλλες. Η απάντηση στην πανδημία και η ευκαιρία του Νext Generation Eu, είναι βήματα βασικής σημασίας, για την πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, βασιζόμενοι στην ισχύ της παραδοσιακής φιλίας μας και της θέλησης να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον μας. Καλώς ήρθατε στη Γκρετσία Σαλεντίνα, καλώς ήρθατε Κυρία Πρόεδρε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης