«Το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτη συνέπεια, τηρούσε πάντα τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν και, με δική του πρόταση, είχε οριοθετήσει και το χρονικό όριο της οριστικής αποπληρωμής του συνόλου των δανειακών του υποχρεώσεων», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος σχετικά «με το θέμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί, με αφορμή την προς συζήτηση τροπολογία, που αφορά στον τρόπο οριστικής αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων προς την ΑΤΕ bank και άλλες τράπεζες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε πρόβλημα με την απόφαση της ΑΤΕ bank να μην επιτρέπει την κίνηση των λογαριασμών των κομμάτων, που ελήφθη μετά την εισαγγελική πρωτοβουλία για διενέργεια ελέγχου νομιμότητας στην παραχώρηση δανείων προς τα κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται δε ότι η απόφαση αυτή έχει αποστερήσει από το ΠΑΣΟΚ και από άλλα κόμματα, τη δυνατότητα της νομοθετικά θεσμοθετημένης είσπραξης της τρίτης και τέταρτης δόσης της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και την είσπραξη της πρώτης δόσης της επιχορήγησης του 2012.

Αυτό με τη σειρά του έχει ανατρέψει την υποχρέωσή τους αντιμετώπισης και εκτέλεσης προϋπολογισμένων και εγκεκριμένων δαπανών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την αντιμετώπιση της εμπλοκής αυτής και μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με την ΑΤΕ bank, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανέλαβαν την ευθύνη να επωμιστούν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αφορούσε σχεδόν όλα τα κόμματα, στη βάση δύο δεσμευτικών όρων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, την απόλυτη διευκόλυνση με την παροχή των όποιων στοιχείων ζητηθούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγγελική έρευνα νομιμότητας όλων των δανείων που έχουν συναφθεί από τα κόμματα.

Δεύτερον, την απευθείας εκχώρηση προς το Υπουργείο Οικονομικών του δικαιώματος άμεσης παρακράτησης του 50% της προβλεπόμενης κάθε φορά ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των δανείων.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε έως σήμερα να αντιπαρατεθεί «με ανεύθυνους και λαϊκίστικους σχολιασμούς, που επιχειρούν με απίστευτη πολιτική ιδιοτέλεια να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, στρεβλώνοντας αντικειμενικά και πραγματικά στοιχεία και, κυρίως, αποκρύπτοντας τη βασική αυτοδέσμευσή μας για εκούσια μείωση της δικαιούμενης ετήσιας επιχορήγησης σε ποσοστό 50%».

Επιπλέον, γίνεται λόγος για προσπάθεια κάποιων να στρεβλώσουν την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που «όχι μόνο δεν αποσκοπεί στη διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων οικονομικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αντίθετα μάλιστα καθορίζει απόλυτα δεσμευτικούς όρους προσαρμογής των λειτουργικών αναγκών των κομμάτων, με ροή ετήσιας χρηματοδότησης μειωμένης κατά 50% από την υφιστάμενη και δεν πρόκειται ούτε για πρόσθετη χρηματοδότηση ούτε για νέα δανειοδότηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης