Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν, ο οποίος προσγειώνεται στο Ελ. Βενιζέλος στις 13.30 το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Άσμουσεν θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση στις 15.00 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια, στις 16.30 με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Άσμουσεν θα δει επίσης τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο,ενώ θα δειπνήσει και με επιχειρηματίες. Αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο..

Τα τρία από τα πέντε κρίσιμα θέματα της ατζέντας στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Ασμουσεν θα είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, το χρηματοδοτικό κενό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μέχρι και το 2016.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επίσκεψη Άσμουσεν στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται τη στιγμή που εντείνονται τα σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. ήδη χτες ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πως είναι πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, ενώ παρόμοιες δηλώσεις για εξέταση από τους διεθνούς δανειστές του ενδεχόμενου για τρίτο πακέτο στήριξης έκανε σε φινλανδική εφημερίδα και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική πλευρά υπέβαλλε αίτημα για συνάντηση του κ. Άσμουσεν με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η Κουμουνδούρου απάντησε, ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία στην Κέρκυρα.

Ο κ. Άσμουσεν θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως το τέλος του 2011.

Το τρίτο πακέτο

Το νέο αυτό πακέτο, το οποίο κοινοτικές πηγές έχουν αποκαλούν «προληπτικό» (precautionary), συζητείται εδώ και λίγους μήνες στο παρασκήνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος.

Αντικειμενικός του σκοπός του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τηw περιόδου 2014-2016. Μόνον για τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ εκτιμά το εν λόγω κενό στα 10,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, πρώτον, τα κεφάλαια που θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα οποία εκτιμώνται στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ.

Αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο έγινε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προς τον κ. Στουρνάρα και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, τον Γερμανό κ. Ματίας Μορς, κατά την τελευταία αξιολόγηση της τριμερούς στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Δεύτερον, το «προληπτικό μνημόνιο», θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο πολύ μικρότερο δάνειο προς την Ελλάδα από τον ευρωμηχανισμό στήριξης (ESM) στην περιοχή των 5 ως 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.

Τρίτον, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια νέα μείωση επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα που υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο χαρακτηρισμός προληπτικό (precautionary) δεν είναι τυχαίος. Η λογική του είναι ότι θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές το 2014.

Παράλληλα όμως, η ύπαρξή του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι η χρηματοδοτική συνέχεια της χώρας είναι διασφαλισμένη, υποβοηθώντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το επόμενο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης