Τουρκική Navtex νότια της Ιεράπετρας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, 17:09
Τουρκική Navtex νότια της Ιεράπετρας
«Πληρωμένη» απάντηση δίνει η Άγκυρα στους 27 ηγέτες της ΕΕ με δύο νέες άκρως προκλητικές navtex που αφορούν έρευνες από γερμανικό ερευνητικό πλοίο.

Πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες

Έτσι η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.Αυτό συμβαίνει λίγες ώρες μετά την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο που εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

Η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς, ήταν το αυστηρό μήνημα του Ν. Τουσκ στην Άγκυρα. Άφησε μάλιστα να πλανάται η «απειλή» ακύρωσης της μίνι Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βουλγαρία.

.Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας γερμανικό ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, 20:56