«Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση». «Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Ευρωβουλής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

Πρόσθεσε πως αν δεν δημιουργηθούν αντίρροπα μέτρα, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, αναλύοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον αγροτικό χώρο, τόνισε ότι βασική φιλοσοφία είναι η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.

Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η διάκριση αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για τη φορολογία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που άνω του 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία να φορολογούνται με 13% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50 και όχι στο 100%».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση των δράσεων των αλιέων, καθώς, όπως ανέφερε, το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων για την αλιεία είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Ακόμη ο πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης