«Θέλουμε να στηρίξουμε τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε θέματα ύψιστης εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια.

«Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει αναδιανομή πλούτου, στήριξη εργασίας και κοινωνικού κράτους» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε φαντασιώσεις τα περί δήθεν οικουμενικών κυβερνήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές για να μην μειωθούν οι συντάξεις .

Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το προσφυγικό και την φερόμενη έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη του Σένγκεν είπε πως δόθηκε οριστικό τέλος στα ακατανόητα σενάρια περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες για μια ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας, έτσι έγραφαν σ’ όλους τους τόνους, όχι από την Ευρωζώνη αλλά από την Σένγκεν. Δυστυχώς πρώτοι οι βουλευτές της ΝΔ αναπαρήγαγαν, αποδεχόμενοι τα πιο ακραία σενάρια, ότι η χώρα ορθώς εγκαλείται και ότι βγαίνει από το Σένγκεν. Κατανοώ ότι βρίσκεστε σε μία ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία. Πείτε μας επιτέλους που και σε τι διαφωνείτε; Θέλετε ή όχι να εκπληρώσει η χώρα τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις ως προς τα κέντρα υποδοχής; Ή μήπως συντάσσεστε με ακραίες φωνές;»

«Ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι χτίζουν τείχη. Στα ελληνικά νησιά υλοποιείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι «σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικοποιώντας την δουλειά μας και διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις».

Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε τους στόχους της κυβέρνησης: «Δικός μας στόχος ένας βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας» σημείωσε και εξήγησε ότι αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και προσήλωση, κοινωνική κινητοποίηση και βούληση για βαθιές πολιτικές τομές», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση. «Ο σημερινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί της μεγάλης αυτής κοινωνικής προσπάθειας. Κυρίως όμως αποτελεί την προοπτική για τον σταδιακό κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση την διαθέτει. Ανέφερε δε ότι δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα και επίορκοι οδηγούνται στον δρόμο προς την έξοδο, με την κυβέρνηση να διεκδικεί χρήματα που εκλάπησαν από το Δημόσιο και να ελέγχει όλες τις λίστες της φοροδιαφυγής, παλιές και νέες.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίζουν για νέα μέτρα ύψους 5,7 δις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης