"Ολοταχώς για Varoufexit"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 12:48


Νέα επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύει ο γερμανικός Τύπος, με την εφημερίδα Handelsblatt να κάνει λόγο ακόμα και για... Varoufexit. Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στους New York Times πως ηχογράφησε τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup της Ρίγας.


Handelsblatt: «Αν πράγματι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση του»
Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της την Πέμπτη με τίτλο «Προσοχή μικρόφωνο» αναφέρεται στα περί κρυφής ηχογράφησης του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ κάνει λόγο για «Varoufexit» αν όντως ισχύει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Έρχεται το Varoufexit», επισημαίνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Handelsblatt, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Έλληνας πολιτικός βρίσκεται «με το ένα πόδι» εκτός και ότι οι μέρες του στο υπουργείο Οικονομικών είναι ενδεχομένως μετρημένες.

«Αν πράγματι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση του» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους του είναι ήδη πάρα πολύ κακές.NY Times: «Βγαλμένος από ελληνική τραγωδία;» ο Γ. Βαρουφάκης

Το επίμαχο πολυσέλιδο άρθρο που φιλοξενεί τη δήλωση Βαρουφάκη και δημοσίευσαν οι New York Times, επιχειρεί μια εκτενή παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με «ξεναγό» τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ένας υπουργός Οικονομικών βγαλμένος από ελληνική τραγωδία;», ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει από το πόστο του υπουργού, καθώς δεν πρόκειται να γελοιοποιηθεί, συμβιβαζόμενος σε επίπεδο αρχών και λογικής.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, απάντησε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και ενεός» («terrified and aghast»), προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον, και «κάθε επένδυση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», όπως είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης αρνείται κατηγορηματικά ότι δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας -«το αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου» λέει χαρακτηριστικά- παραδεχόμενος μάλιστα στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.Η απάντηση Βαρουφάκη: «Παραμύθια...»

Προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα όσα φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα New York Times περί καταγραφής του Eurogroup.

«Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια» ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν ξέρετε τι είπα. Θα σας παραπέμψω σε αυτά που είπα χθες» συνέχισε, κατά την προσπάθειά του να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στους δημοσιογράφους για να εισέλθει στο υπουργείο. Όταν οι ερωτήσεις για την «καταγραφή» της συνεδρίασης τω υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεχίστηκαν, πρόσθεσε: «Μετά από τόσες εβδομάδες απίστευτων ψευδών και διαρροών, έχω αποδείξει έμπρακτα τον σεβασμό στην εμπιστευτικότητα».

Στο τέλος ο κ. Βαρουφάκης αποπειράθηκε να αστειευτεί λέγοντας ότι νιώθει καλωδιωμένος από την πίεση των δημοσιογράφων.Αντιδράσεις για τη δήλωση-σοκ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η «ομολογία» του Έλληνα συναδέλφου τους Γιάνη Βαρουφάκη πως έχει καταγράψει τις συνεδριάσεις του οργάνου τους, του Eurogroup.

Ο Μισέλ Ρέις, νεός εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε αυστηρό ύφος, τόνισε πως «οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα».

Παρά την παραδοχή του ίδιου του κ. Βαρουφάκη πως «είναι υποδειγματικός ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους», κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθύμιζαν πως το Eurogroup θεωρείται «ανεπίσημο» όργανο και για το λόγο αυτό οι συνεδριάσεις δεν ηχογραφούνται και κατά τη διάρκειά τους δεν κρατούνται επίσημα πρακτικά.«Παρότι οι κανονισμοί είναι πολύ ξεκάθαροι ως προς την εμπιστευτικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση» σημείωναν πάντως οι ίδιοι κύκλοι, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Πυρά του γερμανικού Τύπου


«Ο Bαρουφάκης φέρεται να έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση στο Eurogroup», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής Die Zeit, που σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα των New York Times. «Ο Έλληνας υπουργός διαμαρτύρεται για το πώς τον παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο. Δεν ισχύει ότι έχει περιθωριοποιηθεί και παραγκωνιστεί στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης δεν ισχύει ότι οι ομόλογοί του τον χαρακτήρισαν ως "καραγκιόζη", όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Αυτή είναι μία προπαγάνδα τύπου Γκέμπελς που έχει την απίστευτη ικανότητα να αντιστρέφει το κλίμα και την ατμόσφαιρα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η Bild: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενοχλεί και πάλι τους Ευρωπαίους εταίρους του» σχολιάζει και προσθέτει: «Η κρυφή ηχογράφηση των συνομιλιών αυτών συνιστά παραβίαση του απορρήτου και διπλωματικό φάουλ».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 14:16