Βαρουφάκης: «Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν όσο η επιστροφή της... Δημοκρατίας στο Ιράκ»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015, 17:16
Βαρουφάκης: «Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν όσο η επιστροφή της... Δημοκρατίας στο Ιράκ»
«Τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στην αρχιτεκτονική του ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο οικονομολόγων με τίτλο «Νέα οικονομική σχέση» που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι συνομιλητές του υπουργού ήταν ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Βαρουφάκη σχετικά με το τι άλλαξε με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ».

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» και όπως τόνισε «οι ηθικολόγοι που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση»”.Στην πρώτη του παρέμβαση στο συνέδριο ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι είναι λάθος η διάσωση των τραπεζών σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα όπου η παραγωγική βάση δεν είναι ισχυρή.
Επέκρινε ακόμη τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι δεν δέχονται ακόμη και σήμερα να κάνουν αυτοκριτική για τα λάθη τους, ενώ δεν έχει αποδώσει η στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τα μνημόνια.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την Ε.Ε. σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην Ε.Ε. όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της Ε.Ε.)».

Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα τόνισε: «Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται τα ακόλουθα: "Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου"» συμπλήρωσε ο υπουργός. Στην Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Όχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε πρόγευμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015, 17:21