Στην απόρριψη των αιτημάτων πρώην βουλευτών που ζητούσαν οι αποδοχές τους να φτάσουν στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το διάστημα 20.2.2008 έως 30.9.2009, προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πιο συγκεκριμένα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει συγκεκριμένοι βουλευτές και χήρες βουλευτών ζητώντας να τους καταβληθεί για το προαναφερθέν χρονικό  διάστημα η διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης που ελάμβαναν και των νέων αυξημένων αποδοχών (νόμος 3691/2008) των «ανωτάτων δικαστικών λειτουργών» (προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου) για το επίμαχο διάστημα, ωστόσο το Συμβουλίο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μία εκ των αποφάσεων της ( υπ´ αριθμόν απόφαση 1959/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία είχε επικυρωθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχε δεχθεί αγωγή πρώην βουλευτή και είχε αναγνωρίσει υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει σ’ αυτόν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη λόγω μη αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσής του σύμφωνα με το θεσπισθέν με τον ν. 3691/2008 ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και έκρινε ότι είναι μη νόμιμη η παραδοχή του Εφετείου ότι έπρεπε να αυξηθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις στο ύψος των αποδοχών του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία μάλιστα ισχύει και για το μέλλον.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του βουλευτή και έκαναν δεκτή την έφεση του Δημοσίου, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη απόφαση, που αναγνώρισε στον βουλευτή ότι το Δημόσιο πρέπει να του καταβάλει το ποσό των 75.110 ευρώ και επιδίκασαν στον πρώην βουλευτή τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου ύψους 460 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με την ίδια σύνθεση) απέρριψε αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου, των βουλευτών (μερικοί εξ’ αυτών έχουν αποβιώσει): Δημητρίου Τσαντούλα (ΝΔ Πρέβεζας), Πέτρου Κατσιλίερη (ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας), Ηλία Παπαηλία (ΠΑΣΟΚ Αττικής), Κωνσταντίνου Καραμπίνα (ΝΔ Άρτας), Αντώνη Καρπούζου (ΚΙΝΑΛ Δυτικής Αττικής), Παναγιώτη Αδρακτά (ΝΔ Ηλείας), Πέτρου Τατούλη (ΝΔ Αρκαδίας) και της χήρας του Θεόδωρου Κατσίκη, βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ και παλιότερα της ΔΗΑΝΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης