Το 2015 η Ελλάδα θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας για την Ευρώπη. Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση ανήκει στους αναλυτές της Deutsche Bank κατά τους οποίους το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο στη χώρα αυξάνονται, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες.

Σε έκθεσή της η γερμανική τράπεζα αναφέρει πως η αλλαγή στη διακυβέρνησης της χώρας το 2015, είναι πιθανή. Έτσι, όπως η Ελλάδα αποτέλεσε την κόψη του ξυραφιού στην οικονομική κρίση της ζώνης του ευρώ το 2010, την επόμενη χρονιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση της έντασης, όπου η επικρατούσα πολιτική συναίνεση θα αμφισβητηθεί από μία κυβέρνηση που «γέννησε» η κρίση, τονίζει η Deutsche Bank, αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο είναι οι πηγές της αβεβαιότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές: Η επερχόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά την προεδρική εκλογή, αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές όπου θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης αποτελείται από δύο μέρη: Το ένα μέρος αποτελεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ (έως το 2016) και το δεύτερο μέρος τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, η οποία νομικά λήγει στα τέλη του 2015. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2015, τα εναπομείναντα 1,8 δισ. από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν θα εκταμιευθούν και η Ελλάδα θα μείνει ξεκρέμαστη, χωρίς συμφωνία για την επόμενη ημέρα του μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει ερωτηματικά για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο φέτος, με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών από τις αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης