Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση διήρκησε περίπου πέντε ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης εφεξής, χωρίς όμως να γίνει συζήτηση επί της λίστας μέτρων.

Νωρίτερα, κατά την εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει λύση, σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία.

Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας πιέζει ασφυκτικά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επίσπευση των διαδικασιών διαπραγμάτευσηςΕιδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνοντας τους υπουργούς του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και θα ορίζεται από τις “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την αισιοδοξία ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, η οποία επιβεβαιώνεται και από το κλίμα στο χθεσινό Euro Working Group αλλά και από την εξέλιξη των συζητήσεων στο Brussels Group.

Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι για συμφωνία, θα φανούν όμως όλα μέσα στο επόμενο τριήμερο -έως την Κυριακή το βράδυ- που ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Brussels Group.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέσχε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του για τη διαπραγμάτευση δόθηκε, ουσιαστικά, και το «περίγραμμα» του πολυνομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προοπτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, την ανάγκη να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί.

Σύμφωνα με non paper του Μεγάρου Μαξίμου, στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν επίσης τα εξής θέματα:

– Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  • Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο υπουργός Α. Μπαλτάς),
  • Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο υπουργός Α. Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης),
  • Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο υπουργός Α. Μπαλτάς και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής),

– Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων,

– Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Συζήτηση επί του «περιγράμματος» του πολυνομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι μετά από «υπόγειες» αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν θα συζητηθει καθόλου το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν: «Θα συζητηθεί το περίγραμμα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της εισήγησης του πρωθυπουργού για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όχι όμως διάταξη προς διάταξη, καθώς μένει να οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή, ενόψει των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη».

Οι ίδιες πηγές διεμήνυαν επίσης σε σκληρούς τόνους ότι «αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση για χαλάρωση από ΕΚΤ δεν παίρνουμε κανένα μέτρο. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο κενό».



Έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου

Καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης. Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης