Στη θέση της περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με ευθύνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, επέμεινε η Ζωή Γεωργαντά, κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Μάλιστα φέρεται σύμφωνα με βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή, να είπε επίσης, ότι αν το «φούσκωμα» του ελλείμματος έγινε εν γνώσει του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκειμένου να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ, «τότε θα έπρεπε να είχε κρεμαστεί στο Σύνταγμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεωργαντά εξέφρασε την εκτίμηση πως το πραγματικό έλλειμμα του 2009 δεν ξεπερνούσε το 12,5% και πως ήταν δυνατόν να παραμείνει και κάτω του 10%, αν λαμβάνονταν εγκαίρως μέτρα. Ωστόσο, ακόμα και με την καταγραφή του σε επίπεδο 13,6%, (όπως είχε γίνει πριν τον ορισμό του Ανδρέα Γεωργίου ως πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και πριν την συμπερίληψη των ΔΕΚΟ) με τη μείωσή του κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, το έλλειμμα θα είχε προκύψει μονοψήφιο, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτήρισε ως τη χειρότερη εναλλακτική μέθοδο από αυτές που προβλέπει ο κανονισμός της Eurostat, αυτή που ακολουθήθηκε για την καταγραφή του ελλείμματος του 2009.

Σε ερώτηση εάν υπήρχε κατά την εκτίμησή της, «σχέδιο διόγκωσης του ελλείμματος», η ίδια δήλωσε άγνοια και υποστήριξε πως το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί, ενώ φέρεται να ανέφερε πως τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, «ή ήταν άπειρα, ή ανίκανα, ή μπορεί κάποιοι και να ωφελήθηκαν».

Πάντως, και η Ζωή Γεωργαντά επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν στο οποίο έκανε σαφή αναφορά στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, η κ. Γεωργαντά διευκρίνισε πως είχε μιλήσει στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του Ανδρέα Γεωργίου, προτού στείλει το δικό της e-mail στον κ. Τόμσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, χαρακτήρισε συκοφαντικά τα λεγόμενα του Ανδρέα Γεωργίου και κατέληγε με την προειδοποίηση πως προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας αυτής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του ΔΝΤ ζητώντας του να μεσολαβήσει για την αλλαγή του νόμου που διέπει την αρχή. Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει πως ο ίδιος δεν έστειλε ποτέ e-mail στον κ. Τόμσεν και πως κάποιος είχε υποκλέψει τους κωδικούς του, με αποτέλεσμα να φαίνεται αυτός ως ο αποστολέας.

Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της Ζ. Γεωργαντά ως «πολιτικό μανιφέστο»: «Η κ. Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κ. Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για “πατριωτική στάση” που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ – κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».

Εν τω μεταξύ, ο ανεξάρτητος Παναγιώτης Κουρουπλής απέστειλε το επίμαχο mail του κ. Γεωργίου προς τον Πολ Τόμσεν, στις επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θέτοντας έτσι και με επίσημο τρόπο θέμα παραμονής του κ. Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο κ. Κουρουπλής ζήτησε επίσης, την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της υπηρεσίας Νίκο Στρόβλο, και η εξεταστική φαίνεται να εξετάζει θετικά την πρόταση αυτή, αλλά αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση την προσεχή Τρίτη.

Διαβάστε επίσης Εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ: Ζητήθηκε η παραίτηση Γεωργίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης