Έφτασε η ώρα της «εξόδου» για τον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Μετά το «κύκνειο άσμα» του στη συζήτηση για την Εξεταστική, ο «γιος του ταχυδρόμου» βρέθηκε απελπιστικά απομονωμένος, εν μέσω σκανδάλων και κατηγοριών.
Η απουσία του Κώστα Καραμανλή από τη συζήτηση για την Εξεταστική την Τετάρτη, τα χλιαρά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ και πάνω απ’ όλα η έμμεση επίθεση που ο ίδιος εξαπέλυσε εναντίον του πρωθυπουργού στη Βουλή, μιλώντας για «γαλαζοαίματους» πολιτικούς, ήταν τα στοιχεία που επιβεβαίωναν ότι η στιγμή του τέλους για τον Θοδωρή Ρουσόπουλο είχε φθάσει.
Την Πέμπτη το πρωί, το κλίμα είναι ακόμη πιο «βαρύ». Όχι μόνο στη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μεταξύ των συναδέλφων του υπουργών. Κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα του Βατοπεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος ζητά ευγενικά την άδεια να φύγει: «Επιτρέψτε μου να αποχωρήσω. Το ζήτημα είναι λεπτό, αφού έχω πέσει θύμα στοχευμένης επίθεσης για το ίδιο θέμα», φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Αυτός συναίνεσε μονολεκτικά.
Στο Μαξίμου, όλο το μεσημέρι, το νομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργαζόταν πυρετωδώς για να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες της «μεγάλης φυγής». Εκτός του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, παρόντες ήταν ο Π. Παυλόπουλος, ο Ε. Αντώναρος, ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, κ. Καρράς και φυσικά ο ίδιος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Η παραίτηση
Στις 6:30 ανακοινώθηκε επισήμως η παραίτηση του υπουργού Επικρατείας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, ενώ οι αρμοδιότητες του υπουργείου Επικρατείας υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Στην επιστολή της παραίτησης, την οποία ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή, ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έλαβε αυτή την απόφαση «με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» και μιλάει για «δόλια και αθεμελίωτη επίθεση» κατά του προσώπου του:
«Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης, η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις.
Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Θέλω με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα οχτώ χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας.
Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου».
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδεχόμενος την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας τον ευχαρίστησε «για τη στενή και αποδοτική συνεργασία, καθώς και τη σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα οκτώ αυτά χρόνια».
Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο στην απόφαση της παραίτησης, η οποία, όπως ανέφερε, «φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος».
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου έγινε «κατόπιν εορτής, κάτω από την κατακραυγή της κοινωνίας, χωρίς ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι σε θέση να ζητά τις παραιτήσεις των υπουργών του τη στιγμή που πρέπει. Και βέβαια παραμένουν στις θέσεις τους αυτοί που υπέγραψαν τις σκανδαλώδεις πράξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στρέφοντας τα βέλη του και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ενορχηστρωτή της συγκάλυψης».
Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η καρατόμηση επί της ουσίας του κ. Ρουσόπουλου αποτελεί σύμπτωμα του γενικευμένου αδιέξοδου που δημιουργεί η πολιτική κατεύθυνση αλλά και η αντίληψη για τη διακυβέρνηση του τόπου που έχει η ΝΔ».
Το ΛΑΟΣ, σε μία λακωνική ανακοίνωση αναφέρει: «Όπως είπε ο Πρόεδρος μας, κ. Γ. Καρατζαφέρης, στη Βουλή, η παραίτηση ήταν έτοιμη από την Κυριακή, σήμερα μπήκε απλώς η ημερομηνία».
Οδηγίες προς «ναυτιλομένους» βουλευτές
Ένα «Non Paper» έθεσε σε κυκλοφορία προ ολίγου η Ρηγίλλης με στόχο να «εξοπλίσει» τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με επιχειρήματα, ώστε να απαντούν πειστικά σε όσους τους ερωτούν γιατί το κόμμα τους δεν θα παρευρεθεί στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι.
Από το περιεχόμενο του «Non Paper», προκύπτει πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μαξίμου, επεβλήθη καταφανώς η άποψη του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, που στήριξε σθεναρά την επιλογή να μην παρευρεθεί η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο κ. Παυλόπουλος στις δηλώσεις του, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή συμπεριλαμβάνονται ένα προς ένα στο «Non Paper» της Ρηγίλλης.
Την ώρα που κυκλοφορούν οι «οδηγίες προς ναυτιλλόμενους» πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε τις απόψεις Παυλόπουλου, αφού πρώτα υπολόγισε πως ενδεχομένως 15 από τους βουλευτές της, πιθανόν και να μη συντάσσονταν με την επίσημη κομματική γραμμή και να υπερψήφιζαν, όλοι ή ορισμένοι από αυτούς, τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο
ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΧΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Νέα Δημοκρατία, τηρώντας στάση πολιτικής και πολιτειακής ευθύνης, δεν μετέχει στη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ως προς την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Και τούτο για τους ακόλουθους λόγους:
Ι. Κατά τη συζήτηση της Τετάρτης, 22 Οκτωβρίου 2008, η Βουλή έλαβε ομόφωνα απόφαση, ύστερα από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ως προς την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Α. Η Εξεταστική Επιτροπή, όπως αποφάσισε η Βουλή, θα περατώσει το έργο της ως τις 15 Δεκεμβρίου 2008, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Άρα η έρευνα θα τελειώσει ταχύτατα.
Β. Η Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής, έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Άρα έχει περίπου τις ίδιες ανακριτικές δυνατότητες με εκείνες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συσταθεί.
Γ. Η Εξεταστική Επιτροπή θα οδηγηθεί σε πόρισμα μετά από ενδελεχή έρευνα που θα φωτίζει πλήρως όλη την υπόθεση. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της.
Δ. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα στο Δεκέμβριο, θα έχει διαμορφωθεί πλήρης εικόνα ως προς το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησης ή Υφυπουργών, οπότε, εμείς οι ίδιοι, έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση, όπως έχουμε ήδη δηλώσει να προτείνουμε τη σύσταση και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τις διατάξεις του νόμου «Περί ευθύνης Υπουργών». Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη και σύμφωνη με τους θεσμούς διαδικασία.
ΙΙ. Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ, όταν πλέον η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την αίτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, έσπευσε να καταθέσει δική του πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τον νόμο «Περί ευθύνης Υπουργών».
Α. Η πρόταση αυτή, μνημείο προχειρότητας και γενικολογίας, καταλόγιζε ανεύθυνα ποινικές ευθύνες σε Υπουργούς και Υφυπουργούς, χωρίς κανένα στοιχείο, στηριζόμενη στην «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», όπως είχε δηλώσει κυνικά και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Β. Η πρόταση αυτή είχε ως μόνο στόχο τη σπίλωση προσώπων, τη στυγνή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και την πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης, όπως φάνηκε και από τις ανοίκειες επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ εναντίον της.
Πέραν τούτων, η αποδοχή της πρότασης αυτής του ΠΑΣΟΚ θα εμφάνιζε το πρωτοφανές φαινόμενο να λειτουργούν για το ίδιο θέμα δύο Επιτροπές (Εξεταστική και Προανακριτική) με τις ίδιες αρμοδιότητες, πράγμα που και δεν έχει γίνει ποτέ και θα δημιουργούσε σύγχυση και αξεπέραστες δυσλειτουργίες, ευτελίζοντας και τους θεσμούς.
Γ. Υπό τα δεδομένα αυτά, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο για τη Νέα Δημοκρατία να δεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για λόγους θεσμικούς και πολιτειακούς. Άρα, αν μετείχε στην ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία, η πρόταση θα απορριπτόταν. Τότε όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 155 παρ. 7) και τον νόμο «Περί ευθύνης Υπουργών» (ν. 3126/2003, άρθρο 5 παρ. 5) δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή με νέα πρόταση για το ίδιο θέμα. Δηλαδή η τόσο αυτονόητη και δικαιολογημένη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έδινε στο ΠΑΣΟΚ το πρόσχημα να ρίχνει το βάρος μιας τέτοιας έμμεσης παραγραφής στη Νέα Δημοκρατία.
ΙΙΙ. Ας αναλάβει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες του και ας επανορθώσει. Με τη διαδικασία που προδιαγράψαμε όλα έρχονται στο φως. Κάθε ένοχος θα τιμωρηθεί, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, και κανενός είδους παραγραφή δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια, για το όλο θέμα, το βάρος πέφτει αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ.
Η σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί σε σώμα την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και θα αποτελείται από 23 μέλη: 12 από τη ΝΔ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 1 από το ΚΚΕ, 1 από το ΣΥΡΙΖΑ και 1 από το ΛΑΟΣ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όρισε τους: Ελευθέριο Αυγενάκη, Μανούσο Βολουδάκη, Νικόλαο Δένδια, Γιώργο Καλαντζή, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Κώστα Μαρκόπουλο, Γιάννη Μπουγά, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κωνσταντίνο Τζαβάρα και Δάνη Τζαμτζή.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν οι: Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γρηγόρης Νιώτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας και Θεοδώρα Τζάκρη.
Από το ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης και από το ΛΑΟΣ ο Αθανάσιος Πλεύρης.
Πώς «έφυγε» ο Θόδωρος
Ήταν περί τα τέλη Αυγούστου, όταν η υπόθεση Βατοπεδίου άρχισε να παίρνει μία δραματική τροπή για την κυβέρνηση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι αποκαλύψεις έλαβαν χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης πλησίαζαν επικίνδυνα. Ήδη, είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το θέμα Βουλγαράκη, αλλά και η εμπλοκή της συζύγου του και του πεθερού του στις συναλλαγές – ανταλλαγές της Ιεράς Μονής με ακίνητα του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε κάνει το θαύμα του. Με δική του παραγγελία, η υπόθεση του Βατοπεδίου ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς, τον Ηλία Κολιούση και την Ελένη Σωτηροπούλου για να ερευνηθεί.
Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Γιώργος Βουλγαράκης αποχωρούσε κακήν κακώς από την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να καταδεικνύουν πως το ΠΑΣΟΚ περνούσε μπροστά. Η πολιτική κρίση άρχισε να γιγαντώνεται. Η σχέση μεταξύ των δύο κουμπάρων, του Γ. Βουλγαράκη και του Θόδωρου Ρουσόπουλου, είχαν διαταραχθεί. Οι αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του ηγουμένου της Ιεράς Μονής, Εφραίμ, άρχισαν να κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Είχε προκύψει και η επίθεση του Πέτρου Τατούλη, που ζητούσε την κεφαλή «επί πίνακι» του Θ. Ρουσόπουλου. Τότε υποβάλλει την παραίτησή της από τις δημοσιογραφικές ενασχολήσεις της η Μάρα Ζαχαρέα, σύζυγος Ρουσόπουλου. Είναι η πρώτη φάση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να αποκλιμακώσει την εσωκομματική ανταρσία. Απειλεί τους αντάρτες. Ξεσηκώνει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, έχει άλλη γνώμη. Ο «ΣΥΡΙΖΑ» επίσης.
Αιφνιδιαστικά οι δύο εισαγγελείς, που ερευνούν το φάκελο της υπόθεσης Βατοπεδίου, υποβάλλουν την παραίτησή τους. Όχι μόνον από την υπόθεση αλλά και από το δικαστικό σώμα. Στο Μαξίμου σημαίνει συναγερμός. Το ΠΑΣΟΚ μηνύει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατάχρηση εξουσίας, καταγγέλλοντας κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ασφυκτιά. Οι σχέσεις του με τον υπουργό Επικρατείας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υποβάλλει την παραίτησή του αλλά χωρίς ημερομηνία. Ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ο υπουργός Επικρατείας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να υπάρξει ανασχηματισμός. Αυτή η κίνηση θα πραγματοποιηθεί αργότερα, το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεωρούν τον Θ. Ρουσόπουλο το μέγα συντονιστή του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Χθες, Τετάρτη, στη Βουλή ο Θ. Ρουσόπουλος απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν πείθει ούτε τους εχθρούς του, ούτε και του φίλους. Στοχοποιεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στην ομιλία του τον αγνοεί επιδεικτικά. Τετάρτη μεσάνυκτα και ο Θ. Ρουσόπουλος είναι εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Πέντε χρόνια από την ορκωμοσία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οκτώ χρόνια από τότε που έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας στην τοπική οργάνωση του Κολωνακίου, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος χάνει τη μάχη και πιθανώς και τον πόλεμο. Οψόμεθα.
Τα «Πέτρινα Χρόνια»
Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στη Βουλή, «δεν είναι από τζάκι, αλλά γιος ενός ταχυδρόμου». Από το 2000 και μετά, η πορεία του πρώην δημοσιογράφου και στη συνέχεια πολιτικού χαρακτηρίστηκε από μία σειρά γεγονότων και συγκυριών που τον οδήγησαν στην έξοδο από την κυβέρνηση. Βασικός δημιουργός του επικοινωνιακού φιάσκου με το «βασικό μέτοχο», ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έδειξε από νωρίς τα δόντια του. Είχε προηγηθεί βεβαίως η περίφημη ατάκα του πρωθυπουργού κατά των «νταβατζήδων» στην ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη. Είχε ήδη αναγερθεί η εξοχική κατοικία του στο Καπανδρίτι και ήταν στα σκαριά η απόκτηση της κατοικίας του στο Ψυχικό. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν κατάγεται από «τζάκι» κατά δήλωσή του. Ωστόσο, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρέθηκε και με μία νέα εξοχική κατοικία, αυτήν τη φορά στην Πάρο. Την εποχή εκείνη η σύζυγός του, παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» μετακομίζει στην Κάντζα και το κανάλι του κ. Δ. Κοντομηνά. Οι φήμες οργιάζουν για το ύψος των αμοιβών της. Τελικά, και μετά την παρέλευση ενός ικανού χρονικού διαστήματος παραιτείται μετά αποζημιώσεως. Οι φήμες και πάλι οργιάζουν. Ορισμένοι κακεντρεχείς φθάνουν στο σημείο να ομιλήσουν για αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων του ζεύγους από τις απολαβές της συζύγου του κ. Ρουσόπουλου. Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλα αυτά είναι αυστηρώς προσωπικά δεδομένα, αλλά μόνον για τους έχοντες και κατέχοντες την εξουσία.
Αρχές της τηλεοπτικής σαιζόν του 2008, η Μάρα Ζαχαρέα βρίσκεται και πάλι ως σχολιαστής σε τηλεοπτικό σταθμό. Αυτή τη φορά στο «ALTER». Δεν κατάφερε να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το «αγκάθι», που ακούει στο όνομα Τατούλης, την ανάγκασε να εγκαταλείψει προς το παρόν τον κόσμο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.