Τις «υγειονομικές επιπτώσεις των χωματερών στους κατοίκους των γειτονικών οικισμών αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτές» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η πολιτική της ΕΕ για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (XYTA), παρά τις “φιλοπεριβαλλοντικές κορώνες” σε βάρος τους, όπως εφαρμόζεται στην πράξη ανέχεται και διαιωνίζει την ύπαρξη κι επέκτασή τους όταν αυτοί αποδεδειγμένα λειτουργούν ως ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ). Είναι συνυπεύθυνη, επομένως, για τις τεράστιες συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τέτοιες συνέπειες είναι η ρύπανση και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών με τοξικούς και με παθογόνους παράγοντες και η δραματική ρύπανση της ατμόσφαιρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής επιβραβεύονται στην ουσία από την Κομισιόν τα καταστροφικά για το περιβάλλον και την υγεία αποτελέσματα των Εθνικών και Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης των Δημοτικών Αποβλήτων. Εμβληματικό παράδειγμα είναι τα αυξημένα ποσοστά καρκίνων και νεοπλασιών στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, κύρια του Θριάσιου, και των δήμων της Δυτικής Αθήνας εξαιτίας της Χωματερής της Φυλής».

«Εργατικά Σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών διεκδικώντας κλείσιμο των ΧΥΤΑ που έχουν μεταλλαχθεί σε ΧΑΔΑ ή έχουν υπερκορεσθεί και απαιτώντας άμεσα μέτρα απορρύπανσης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει επανειλημμένα θέσει αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, από τις απαντήσεις της αποδεικνύεται ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της για τη διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι ούτε το περιβάλλον, ούτε η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού αλλά η διασφάλιση κερδών για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια της στρατηγικής της “κυκλικής οικονομίας”, με βάση την οποία τα “σκουπίδια” θεωρούνται εμπόρευμα, προάγεται η ανάκτηση δημοτικών αποβλήτων σε πανάκριβες μονάδες επεξεργασίες αποβλήτων με βασικότερο “προϊόν” δευτερογενή απόβλητα και με επόμενο σταθμό την καρκινογόνα καύση τους από επιχειρηματικούς ομίλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πανάκριβης για τη λαϊκή οικογένεια. Και όλα αυτά, σε βάρος μιας καθαρής, ανόθευτης ανακύκλωσης στη βάση των προδιαχωρισμένων στην πηγή ανακυκλώσιμων αποβλήτων και βιοαποβλήτων» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνει,, ακόμα, ότι «με βάση αυτή τη στρατηγική εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2020 το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και προώθησαν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβλέπει να πολλαπλασιαστούν οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (MEA) σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε τον Απρίλη του 2023 η τροποποίησή του, που μεταμφίεσε τις ΜΕΑ σε ΜΑΑ (Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης), χρηματοδοτούμενες αυτές από το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, και, ακόμη χειρότερα, προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίων μαζικής καύσης σύμμεικτων αποβλήτων!».

Βάσει αυτών οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι:

– Με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ και τη στήριξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που πριμοδοτούν την κερδοφορία των ομίλων διαχείρισης αποβλήτων, διαιωνίζονται εγκαταστάσεις που σκορπούν καρκίνο στους κατοίκους, ρύπανση και μόλυνση στο περιβάλλον με εμβληματικό παράδειγμα τον “ΧΥΤΑ” Φυλής, που λειτουργεί ως κοινή χωματερή;

– Με γνωστές τις βαριές υγειονομικές επιπτώσεις των χωματερών και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους σε αυτές και στους κατοίκους των γειτονικών με αυτές οικισμών και δήμων, οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούν αυτή την επιζήμια στρατηγική της ΕΕ συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας τους και να μην παρέχουν επαρκή και ενημερωμένα στοιχεία καταγραφής των επιπτώσεων σε βάρος της υγείας τους, όπως π.χ. συμβαίνει με την Επιδημιολογική Μελέτη των επιπτώσεων της Χωματερής Φυλής σε βάρος του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, που κρατείται επί σειρά ετών κλειδωμένη στα κυβερνητικά συρτάρια και σε αυτά της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης