Ενώ η Αθήνα εμφανίζεται για πρώτη φορά αισιόδοξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα πρόταση Νίμιτς αποτελεί μία καλή διαπραγματευτική βάση, και τα Σκόπια, επίσης για πρώτη φορά, εκφράζονται θετικά, αναγνωρίζοντας ότι η πρόταση είναι βελτιωμένη ως προς τις προηγούμενες, τα ελληνικά κόμματα της Αντιπολίτευσης εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ενημέρωσή του από την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε σαφώς επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής «κόκκινης γραμμής»: « Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Όχι στη διπλή ονομασία. Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έντονο ύφος, αναφέρεται στη νέα πρόταση και η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ: «Τον κ. Νίμιτς τον δεχτήκαμε ως διαμεσολαβητή και εκείνος συμπεριφέρεται ως μεσίτης, που επιδιώκει να πετύχει καλή αντιπαροχή. Ο ελληνικός λαός τον έχει καταγράψει, στο ίδιο περιφρονητικό σημείο με τον κ. Εφραίμ».

Υπενθυμίζεται ότι  η Αλέκα Παπαρήγα έχει ήδη διατυπώσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η λύση διασφαλίζει γεωγραφικό όρο και δεν εγείρει θέμα μειονότητας.

Καταρχάς θετική η αντιμετώπιση της Αθήνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», για όλες τις διεθνείς χρήσεις και Οργανισμούς, την παραμονή του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική και μόνον χρήση και το απεριόριστο δικαίωμα χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» για εμπορικούς σκοπούς και από τις δύο πλευρές, η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς αποτελεί μέχρι στιγμής την καλύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί από το διαμεσολαβητή, αν κανείς αναλογιστεί την άμεση και θετική αντίδραση των Αθηνών.

Το μόνο ουσιαστικό «αγκάθι» που θα συζητηθεί είναι το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση, μία καθόλου «ανώδυνη» προοπτική, αφού σε διμερές διπλωματικό επίπεδο και στις εσωτερικές διεργασίες της «FYROM», ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί, όπως χρησιμοποιείται για αλυτρωτικούς σκοπούς.

Παρόλα αυτά και σύμφωνα με κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, η πρόταση Νίμιτς εμπεριέχει δύο βασικά στοιχεία που απαιτεί η Ελλάδα.

Μία αυστηρά προσδιορισμένη με γεωγραφικό όρο ονομασία και το δικαίωμα χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για όλες τις εμπορικές και εσωτερικού περιεχομένου χρήσεις, καθώς και τη σαφή αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας, πως οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» αποτελούν ιστορική αναφορά των Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή από την αρχαιότητα.

Συμπληρωματικά θετική μπορεί να κριθεί και η αναφορά, τουλάχιστον επί του κειμένου του «Νon Paper» που επέδωσε ο κ. Νίμιτς, ότι η «Μακεδονία» αποτελεί ονομασία μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ΠΓΔΜ, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν, αναφορά που ικανοποιεί την Αθήνα τη Σόφια και τα Τίρανα και αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας.

Η Αθήνα έσπευσε να αποδεχτεί την πρόταση ως «πολύ καλή βάση για διαπραγμάτευση», ενώ για πρώτη φορά τα Σκόπια επέδειξαν μία έστω και διακριτικά διατυπωμένη, θετική αντιμετώπιση, εκτιμώντας πως η τελευταία πρόταση Νίμιτς, «είναι βελτιωμένη ως προς τις προηγούμενες».

Φαίνεται πως το παιγνίδι της άσκησης, διακριτικών, έστω, πιέσεων από την Ουάσιγκτον προς την ΠΓΔΜ, έπιασαν σε ένα επίπεδο τόπο και ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει «κεκτημένο» ως προς τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν σε δεκαπέντε περίπου ημέρες από σήμερα.

Είναι επίσης φανερό, πως η αμερικανική διπλωματία κατενόησε πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ένα σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, με κανένα πολιτικό υπονοούμενο.

Μένει να αποσαφηνιστεί το πώς θα διευθετηθεί η ονομασία της εθνότητας και άρα των πολιτών στη μέλλουσα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως θα καταγραφεί η γλώσσα, ως προς το σλαβικό περιεχόμενο της που ομιλείται, διότι πάνω από 33% επισήμως τουλάχιστον (πολύ περισσότερο ανεπισήμως), ομιλεί την Αλβανική, ενώ ένα σημαντικό 3-4% ομιλεί την τουρκική  και τη Ρομά (αθίγγανοι που εκλέγουν και βουλευτή), ενώ ένα επίσης σεβαστό ποσοστό επίσημα αναγνωρισμένο, όπως και οι υπόλοιπες γλώσσες, ομιλεί την Βλάχικη κυρίως στην περιοχή του Μοναστηρίου.

Ενημέρωση Κάρολου Παπούλια

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά την επίσημη ενημέρωσή του από την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, για την πρόταση Νίμιτς.

Πριν την συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε λακωνικά: «βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης».

Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, τόνισε: «αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή και εποικοδομητική διάθεση τη δέσμη ιδεών που υπέβαλλε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ. Έχουμε παρουσιάσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και έχουμε αναλύσει τις θέσεις μας και επιθυμούμε την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό».

Διαβάστε επίσης:

Ενημερώνει πολιτική και πολιτειακή ηγεσία η Ντόρα Μπακογιάννη, 9 Οκτωβρίου 2008, 09:41

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρότεινε ο Νίμιτς, 9 Οκτωβρίου 2008, 00:44

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης