Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σήμερα, οι ομάδες του ΕΚ και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία, για μια Ευρωπαϊκή Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA) και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής επιβολής των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι παρά την Συμφωνία, παραμένει άγνωστη η έδρα που θα εγκατασταθεί αυτή η Αρχή, ενώ ειναι γεμάτη από ευχολόγια, για τον ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει, στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσοδών από παράνομες δραστηριότητες.

Για του λόγου το αληθές, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την έδρα του μελλοντικού πρακτορείου, για το οποίο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, ενώ αναφερεται ότι η AMLA θα εποπτεύει το νέο εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση των βρώμικων ροών χρήματος.

Θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση εποπτεία των πιο επικίνδυνων χρηματοπιστωτικών οντοτήτων – εκείνων που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 6 κράτη μέλη – και σε κάθε περίπτωση, θα εποπτεύει μία ανά κράτος μέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολα δε αυτά, που υποτίθεται ότι θα κάνει η AMLA, μετατίθενται στο μέλλον και δεν συνιστούν τίποτα άλλο, παρά την δημιουργία ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Απόδειξη ότι, η AMLA θα λειτουργήσει επίσης ως κεντρικός κόμβος, βοηθώντας στο συντονισμό των ενεργειών των εποπτικών αρχών σε διάφορες χώρες της ΕΕ και διασφαλίζοντας τη σύγκλιση των εποπτικών πρακτικών.

Με βάση πρόταση του Κοινοβουλίου, η AMLA θα επιφορτιστεί επίσης με τη διαμεσολάβηση και την επίλυση διαφορών μεταξύ των εθνικών αρχών.

Επιπλέον, η AMLA θα υποστηρίξει τις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών για την ανάλυση ύποπτων συναλλαγών και τον εντοπισμό περιπτώσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ιδίως με την υποστήριξη της κοινής ανάλυσης και τη διαχείριση του FIU.Net, του συστήματος πληροφορικής που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU).

Ομολογείται ότι, οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με στοιχεία του ευρύτερου πακέτου για το ξέπλυμα χρήματος.

Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία διαύλων αναφοράς για τη λήψη και το χειρισμό πληροφοριών σχετικά με παραβιάσεις και την προστασία των καταγγελιών, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών ΜΧΠ και της AMLA.

Τέλος, το Κοινοβούλιο εισήγαγε νέους κανόνες κατά της παράκαμψης στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων και του εποπτικού ρόλου της AMLA στη διασφάλιση της εφαρμογής στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων από τις υπόχρεες οντότητες.

Η έδρα του οργανισμού θα επιλεγεί το 2024

Για πρώτη φορά, η πόλη υποδοχής του νέου οργανισμού θα συμφωνηθεί μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, μετά από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεισηγήτρια , Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας «Ανανέωση» Eva Maria Poptcheva δήλωσε:

«Έχουμε μια συμφωνία για τις ουσιαστικές διατάξεις της νέας Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η AMLA θα αλλάξει το παιχνίδι για να καταπολεμήσει τα βρώμικα χρήματα στην ΕΕ. Θα εποπτεύει τις 40 πιο επικίνδυνες χρηματοοικονομικές οντότητες και θα εποπτεύει τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα για να αποτρέψει περιπτώσεις όπως τα Pandora Papers. Η AMLA θα διαδραματίσει επίσης κρίσιμο ρόλο στην αποφυγή της παράκαμψης στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων όπως αυτές που περιλαμβάνονται στα 11 πακέτα κυρώσεων που εγκρίθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας. Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε την καλύτερη δυνατή τοποθεσία για να φιλοξενήσετε το AMLA».

Ο συνεισηγητής, Βούλγαρος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Emil Radev δήλωσε:

«Το ΕΚ έδωσε στην AMLA σημαντικό και ισχυρό ρόλο στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ελπίζουμε ότι θα εγγυηθεί περισσότερη οικονομική ασφάλεια και καλύτερη συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές και τις ΜΧΠ σε ένα διασυνοριακό περιβάλλον, όπου οι κίνδυνοι αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Για πρώτη φορά, η AMLA θα εποπτεύει άμεσα τις πιο επικίνδυνες εταιρείες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και παρόχους κρυπτονομισμάτων που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη μέλη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης