«Σκοπός είναι να μη γίνουν ευκαιριακές καλύψεις των κενών, αλλά προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Nίκος Φίλης.
Ο κ. Φίλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχτηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία -σημειώνοντας ότι «δεν είναι φετινό πρόβλημα»- ενώ αναφέρθηκε σε χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών που δεν αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις.
Ειδικά για τη φετινή καθυστέρηση για την κάλυψη των κενών, επισήμανε την προσφυγή που είχαν κάνει αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στο ΣτΕ, ζητώντας προτεραιότητα των προσλήψεών τους.
Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς εκτός αιθούσης, οι οποίοι είναι 2.500, σημείωσε ότι «από τις 30 Μαΐου θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων που είναι εκτός αιθούσης». Πρόκειται για 4.000 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι 2.500 είναι εκτός διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου και υπηρετούν σε πολιτικά κόμματα, στην Εκκλησία, στην Αυτοδιοίκηση και οι οποίοι, όπως τόνισε «θα πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις» διαφορετικά «θα πρέπει να αλλάξουν καθήκοντα, να γίνουν διοικητικοί». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν θα απολυθούν».
Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε δεσμευτεί, υλοποιούμε το πρόγραμμα προσλήψεων. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν καλυφθεί 14.000 προσλήψεις και με το ΕΣΠΑ ο αριθμός των αναπληρωτών θα φτάσει στις 19.000».
Για τα ειδικά σχολεία διευκρίνισε ότι «φέτος έχουμε 1.000 επιπλέον προσλήψεις από πέρυσι» και αναφερόμενος στην περιοχή της Αττικής εξήγησε ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχει εξαιρεθεί από το ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτούσε τις προσλήψεις, εξαιτίας του ότι έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια, με το εισόδημα να υπολογίζεται με τα δεδομένα του 2009, δηλαδή η Αττική να θεωρείται ότι έχει υψηλό εισόδημα.Προανήγγειλε, επίσης, ειδικό νόμο για τα ειδικά σχολεία.
«Πρέπει αύριο-μεθαύριο να βγει η κυβέρνηση και να πει ‘δεν το εφαρμόζω αυτό» είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη κι ότι δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο. Σημείωσε ότι «μια μεγάλη κατηγορία “ιδιωτικής παιδείας” είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο κι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι γονείς» κι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για «να υπάρξει διαφορετική φορολογική ρύθμιση».
Ερωτηθείς για τις μεταγραφές των φοιτητών απάντησε ότι θα γίνουν με βάση τα κριτήρια που ισχύουν, ενώ για το φοιτητικό επίδομα είπε ότι “υπάρχει ζήτημα με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών των φοιτητών” και προανήγγειλε ηλεκτρονική φοιτητική κάρτα, η οποία ήδη επεξεργάζεται από το υπουργείο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προαπαιτούμενα και τα σκληρά μέτρα τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν, είπε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι παράλληλα με την εφαρμογή άλλων μέτρων, του παράλληλου προγράμματος» και εξήγησε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να τα εφαρμόσουμε, για να ξεμπλοκάρει η κατάσταση, όχι όμως να εγκλωβιστούμε».
«Θα κριθούμε από το παράλληλο πρόγραμμα, δεν είμαστε κυβέρνηση 20 ημερών» είπε τέλος ο κ.Φίλης.