Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία τους, καθώς η αυλαία της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να πέσει το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, ο αναβρασμός και οι αντιδράσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται. Kαι όχι μόνο μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Μέχρι στιγμής, τρία μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βορίδης: «Για μένα υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας»

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επιμένει στο ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξηγώντας τους τρεις λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, ενώ αναφέρθηκε και στο γιατί δεν παραιτείται από τη στιγμή που διαφωνεί.

Υπενθύμισε ότι την κυβέρνηση την ορίζει ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μου το θέτει το θέμα της παραίτησης» και «δίνει έναν δρόμο» με την αποχή σε μένα που «θέλω απαλλαγή και να μη θυσιάσουμε το σπουδαίο έργο της κυβέρνησης».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερθείς στο ζήτημα της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έρχεται να προασπίσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιχείρημα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «το ζήτημα με έχει απασχολήσει από τα φοιτητικά μου χρόνια και το γεγονός ότι δεν πείθομαι έγκειται σε δύο σημεία. Το πρώτο επιχείρημα λέει ότι προασπίζεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν το λέει το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς σε δύο περιπτώσεις το 2010 και το 2017 εξέτασε προσφυγές κατά κρατών να χορηγήσουν το δικαίωμα γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια και απάντησε ότι πρόκειται για ζήτημα που εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να το ρυθμίσουν αν όμως δεν το ρυθμίσουν δεν υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε, «τα ηθικά και δικαιακά ζητήματα είναι συνδεδεμένα για εμένα. Αν για παράδειγμα η απόφαση του δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν άλλη ακόμα και αν δεν μου άρεσε θα τη λάμβανα σοβαρά υπόψιν».

«Στο Σύνταγμά μας λέει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο του έθνους μαζί με τη μητρότητα και είναι υπό την προστασία του κράτους και αυτό επικαλέστηκα υπέρ της απόφασής μου. Για μένα υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας. Άρα για να περάσει ο νόμος , κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό ορισμό της οικογένειας», τόνισε ο κ. Βορίδης .

Το τρίτο σημείο είναι η έκφραση της διαφωνίας, όπως είπε. Ανέφερε πως δεν μπορεί να ακούσει τη σύσταση του πρωθυπουργού για όσους διαφωνούν, να πάνε στην αποχή. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της παραίτησής του από την κυβέρνηση εφόσον διαφωνεί, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός αποφασίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν του έθεσε το ζήτημα της παραίτησης.

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Βορίδη – Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού

Και μπορεί ο Μάκης Βορίδης να φαίνεται ότι τη… «γλυτώνει», δεν θα συμβεί πιθανότατα το ίδιο και με τους υφυπουργούς της κυβέρνησης. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έγινε στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ισχύσει ότι για τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και για υφυπουργούς που θα κάνουν αποχή ή τι θα γίνει αν καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε «ανοιχτό» το θέμα της αντιμετώπισης από τον πρωθυπουργό των υφυπουργών που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το οποίο «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης συνέστησε, «να μην προεξοφλούμε τη στάση βουλευτών, είτε είναι υφυπουργοί είτε όχι, και να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν στην ψηφοφορία». Τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη», πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού».

Οι υφυπουργοί που είναι αντιμέτωποι με το «ξήλωμα»

Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν του υπουργού επικρατείας, άλλα δύο κυβερνητικά στελέχη φαίνεται πως έχουν εκφραστεί επί της αρχής αρνητικά ως προς το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, παραμένει ερωτηματικό, ενώ την οδό της αποχής από την ψηφοφορία επιλέγει -κατά τα φαινόμενα- ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.

«Η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης. Λαμβάνω υπόψη και τα επιστημονικά νομικά δεδομένα. Ακούμε την εκκλησία αλλά δεν είναι ο παράγοντας που επηρεάζει τη βούλησή μας», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και άλλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η άποψή μου είναι γνωστή», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Θα ήθελα να πω ότι η στάση του κυρίου Βορίδη τον τιμά γιατί παραμένει πιστός στις αρχές του, όπως τιμά και τον πρωθυπουργό ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα στα μέλη του υπουργικού, της ψήφου κατά συνείδηση σε ένα νομοσχέδιο που προβληματίζει πολύ έντονα τα μέλη της παράταξης. Έχω δηλώσει ότι θα καταψηφίσω».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης