Θέμα ημερών είναι η εμφάνιση του Χρήστου Καραβέλα στις γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Γιάννη Μαρκουλάκο. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκουλάκος πριν από λίγο, βρίσκεται σε επαφή με δικηγορικό γραφείο στη Γερμανία, προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις με την εισαγγελία του Μονάχου. Θα υποστηρίξει ότι τα αδικήματα τελέστηκαν στη Γερμανία και είναι παραγεγραμμένα.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του, δήλωσε αγανακτισμένος για όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με την οικογένειά του. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκουλάκο, δεν παραιτήθηκαν οι άλλοι δύο δικηγόροι, αλλά τους έπαυσε η οικογένεια Καραβέλα.  

Πικραμένες και οργισμένες παρουσιάστηκαν με δηλώσεις τους και οι κόρες του καταζητούμενου Χρ. Καραβέλα.

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των παιδιών Καραβέλα 

Στη δέσμευση κοινών λογαριασμών του φυγόδικου κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens Χρ.Καραβέλα με τα παιδιά του προχώρησε ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

Η κίνηση αυτή του ανακριτή αφορά τους προσωπικούς λογαριασμούς όλων των παιδιών του Χρ. Καραβέλα, συμπεριλαμβανομένου και του 18χρονου γιου του Ρωμύλου, κάτι που δείχνει ότι ο κ. Νίκος Ζαγοριανός βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απαγγελία κατηγοριών και στο νεότερο μέλος της οικογένειας.  

Στον Κορυδαλλό ο Ηλ. Γεωργίου, στο νοσοκομείο ο Γ. Σκαρπέλης

Στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens. Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», έδειξαν ότι η αδιαθεσία που ένιωσε χθες στο γραφείο του ανακριτή οφείλεται σε εξάντληση και γαστρεντερικές διαταραχές.

Την ίδια ώρα, ο έτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση Siemens, Γιώργος Σκαρπέλης, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο «Γ. Γεννηματάς».

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου στην υπεράσπιση της οικογένειας Καραβέλα

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από την υπεράσπιση της συζύγου του Χρήστου Καραβέλα και μιας από τις κόρες του υπέβαλε το πρωί της Πέμπτης ο Ηλίας Μπίσιας. Ο δικηγόρος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, αλλά και τη διαφωνία του με την υπερασπιστική τακτική που ακολουθείται. Λίγη ώρα αργότερα, παραιτήθηκε και ο δεύτερος συνήγορος της οικογένειας, Γιάννης Βλάχος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ευχήθηκε… “Καλή τύχη στην οικογένεια Καραβέλα, στον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της”.

Τις τρεις κόρες τού πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens ανέλαβε να υπερασπιστεί ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, μαζί με τον δικηγόρο Γιάννη Μαρκουλάκο.

Χθες κατατέθηκε στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης της συζύγου και της μιας κόρης του Χρ. Καραβέλα. Επίσης κατατέθηκε προσφυγή για τη μείωση ή κατάργηση της εγγυοδοσίας που έχει επιβληθεί στις άλλες δύο κόρες.

Η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σας ζητώ να μην καταδικάσετε εμένα και τα παιδιά μου σε ψυχικό θάνατο, επειδή ο πατέρας τους και η σύζυγός μου επέλεξε να μην αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και να διαφύγει στο εξωτερικό. Δεν φταίμε εμείς για ό,τι έκανε αυτός, δώστε μας πίσω την ελευθερία μας, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις ζωές μας.

Ο σύζυγός μου κάποτε είχε πολλά χρήματα, μετά όμως από την συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταστραφεί οικονομικά, καθώς τα χρήματά του έχουν δεσμευτεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν γιατί αυτό θα αποτελούσε λόγο –κάτι που τώρα πια το γνωρίζω– για άσκηση νέας ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εξόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».    

Όσον αφορά στις υπόλοιπες κλήσεις, θα αποσταλούν μετά τις ευρωεκλογές.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια οικογενειακή τραγωδία και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να απομακρυνθεί από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και να ανακτήσει την ψυχραιμία της.

Οι συνήγοροι και των δύο κατηγορουμένων πρόκειται να καταθέσουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του εντάλματος προσωρινής τους κράτησης.

Στο… συρτάρι η αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή

Την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των Γ. Σκαρπέλη και Ηλ. Γεωργίου προκάλεσε το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαβιβαστεί από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γιάννη Σακελάκο, οι αιτήσεις εξαίρεσης που κατέθεσαν χθες στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σε βάρος του ανακριτή.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσοβόλας, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας τούς είπε ότι… δεν έχει καμία υποχρέωση να διαβιβάσει τις σχετικές αιτήσεις στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου για να ορίσει δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, η διαβίβαση θα γίνει παράνομα μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ο νόμος ορίζει ότι μέσα σε 24ωρες ο ανακριτής θα έπρεπε να δώσει γραπτές εξηγήσεις και σε 48ώρες να συζητηθεί η σχετική αίτηση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

«Φαίνεται πως πίσω από την υπόθεση αυτή είναι η κυβέρνηση, που εκθέτει τους δικαστές και το κύρος της Δικαιοσύνης. Δείχνει ότι φοβάται. Δεν δίνει έγγραφα γιατί θέλει να κρύψει από τον ελληνικό λαό όσα κρύβονται πίσω από αυτά», δήλωσε ο κ. Τσοβόλας.

Από την πλευρά του, ο έτερος συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Εκτός από τα κρυπτογραφημένα σήματα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, χάνονται τώρα και οι αιτήσεις εξαίρεσης. Ο πανικός οδηγεί κάποιους στον κυνισμό».

Νυχτερινή “επίσκεψη” του ανακριτή στο νοσοκομείο

Το βράδυ της Τετάρτης, ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens εξέδωσε ένταλμα προσωρινής κράτησης του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

Ανακριτής και εισαγγελέας μετέβησαν στο νοσοκομείο προκειμένου να ολοκληρωθεί εκεί η απολογία του, καθώς είχε αισθανθεί στο ανακριτικό γραφείο αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι γιατροί έκριναν ότι για 48 ώρες ο κατηγορούμενος δεν δύναται να προβεί σε καμία ενέργεια, καθώς βρίσκεται σε βυθιότητα.

Τυπική η απολογία Γεωργίου

Την Τετάρτη, ο Ηλίας Γεωργίου απολογήθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφού ο συνήγορός του, κ. Άγγελος Πάρσαλης, αρνήθηκε να παραστεί, καθώς νωρίτερα το πρωί υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης και μήνυση σε βάρος του ανακριτή, αναφέροντας ότι δεν τους έχει παρασχεθεί ακόμη ολόκληρη η δικογραφία.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον κ. Πάρσαλη, σε κάθε ερώτηση του ανακριτή είπε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει εάν δεν του χορηγηθεί η δικογραφία και ότι επιθυμεί να απολογηθεί με το δικηγόρο του. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Γεωργίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο ανακριτής ζήτησε να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Ο κ. Ηλίας Μπογιόκας, που έσπευσε και εξέτασε τον κατηγορούμενο, έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί σε νοσοκομείο.

“Πυρά” κατά Αντώναρου

Οι συνήγοροι του Γ. Σκαρπέλη, Δημ. Τσοβόλας και Γιάννης Ματζουράνης και ο συνήγορος του Η. Γεωργίου,  Άγγελος Πάρσαλης διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη έντονα όταν ενημερώθηκαν ότι σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος χρησιμοποίησε τον όρο «προφυλακισμένος» για τους εντολείς τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

«Όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σήμερα εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο προσωρινής κράτησης ως άλλοθι μιας ανάκρισης που, πάση θυσία μέχρι τις Ευρωεκλογές, πρέπει να κρατήσει εφτασφράγιστα μυστικά έγγραφα που θα προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις», δήλωσε με έντονο ύφος ο κ. Ματζουράνης.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τον ανακριτή. Φοβάται κάτι πολύ σοβαρό. Ούτε στα πιο απολυταρχικά καθεστώτα δεν συμβαίνουν αυτά. Να πω στον πρωθυπουργό: Αυτή είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Δεν είναι αμερόληπτος ο δικαστής;», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει το αίτημα των κατηγορουμένων.

Εν τω μεταξύ, την τρίτη κατά σειρά μήνυση σε βάρος του ανακριτή υπέβαλε ο Γιώργος Σκαρπέλης μέσω του δικηγόρου του. Κατηγορεί τον ανακριτή για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «δολίως, πεισμόνως και σκοπίμως αρνείται να συμμορφωθεί με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που κάνει δεκτό το αίτημα να χορηγηθούν όλα τα αντίγραφα τις δικογραφίας».

Επιπλέον, ο Γιώργος Σκαρπέλης κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας κατά του εντάλματος σύλληψης.

Τη Δευτέρα ζήτησαν μέσω των δικηγόρων τους προθεσμία ενός μηνός για να μπορέσουν να απολογηθούν, προκειμένου να λάβουν γνώση όλων των αντιγράφων της δικογραφίας, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό.

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες επικρίσεις πολιτικών και μη προσώπων εναντίον του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, που χειρίζεται την υπόθεση Siemens, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Δημόσια επίκριση, από παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, με στόχο τις ενέργειες του ανακριτή, του εισαγγελέα ή άλλης δικαστικής αρχής, μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού και ενέχει επέμβαση στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, διότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η άσκηση πίεσης για τη ματαίωση της επιχειρούμενης διαδικασίας και η καταπτόηση και αποθάρρυνση των αρχών αυτών, κατά την ενάσκηση των δικαστικών τους καθηκόντων (βλ. σχετ. άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος και 1 παρ. 2 της Σύστασης 94/12 της 13.10.1994 της εξ υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη Δικαιοσύνη και τον ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, τους αφήνουν αδιάφορους οι διενέξεις και οι ευκαιριακές εκτιμήσεις, καθώς και δημόσιες δηλώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων, όσον αφορά την υπόθεση Siemens.

Ο επιχειρούμενος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις τυχόν ποινικές ευθύνες εμπλεκομένων προσώπων, όσο και αν είναι κατανοητός, εν τούτοις είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται με «θήραμα» τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Ο ανακριτής της υπόθεσης επιτελεί με προσοχή και υπευθυνότητα τα καθήκοντά του, έχοντας επίγνωση της συνταγματικής του θέσης και της κοινωνικής του αποστολής, ενεργώντας με γνώμονα το νόμο, τη συνείδησή του και το τεκμήριο αθωότητας.

Έτσι, δεν μπορεί να επικρίνεται, άλλοτε γιατί δεν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων κατηγορουμένων, όταν η συμπεριφορά τους δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο (εμφανίσθηκαν, επανειλημμένως, τόσον ενώπιον του Εισαγγελέα, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και ενώπιον του ανακριτή, κατά το στάδιο της ανάκρισης, όταν εκλήθησαν και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν) και άλλοτε γιατί εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά κατηγορουμένων για τις κακουργηματικές πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας.

Εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει, ποια θα ήταν η δημόσια τοποθέτηση των «επικριτών», αν δεν εκδίδονταν τα εντάλματα συλλήψεως και οι ανωτέρω κατηγορούμενοι διέφευγαν στο εξωτερικό.

Τέλος, επιθυμούμε, να τονίσουμε, για μία ακόμη φορά, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Δικαιοσύνη δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα όργανα της επιτελούν το έργο τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι ενδεχόμενη αστοχία τους θα ελεγχθεί από δικαστικά και πάλι όργανα, στα πλαίσια των προβλεπόμενων δικονομικών διαδικασιών.

Εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και μειωτικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Ούτε, άλλωστε επηρεάζουν τη συντεταγμένη Δικαιοσύνη».

Προσφυγή του Γ. Σκαρπέλη στο ΕΔΑΔ

Στο μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο Γιώργος Σκαρπέλης, ζητώντας να του χορηγηθούν όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζει ως αναπόφευκτη, μετά την πεισματική άρνηση να του δοθούν τα έγγραφα ακόμα και μετά την έκδοση βουλεύματος, με την ελπίδα ότι θα αποκαλυφθεί μέσω Στρασβούργου ό,τι πάση θυσία επιδιώκεται να μην αποκαλυφθεί στην Αθήνα.      

(Πρώτη καταχώρηση: 03 Ιουνίου, 07:04)