Ο χειρισμός της υπόθεσης του Ισίδωρου Κούβελου από τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης του «βρόμικου» χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, δεν συνιστά τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. «Παρακολουθώ και ακούω τα πάντα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Από την αναφορά της κας Μπακογιάννη που μου έστειλαν δεν προκύπτει πειθαρχικό αδίκημα για τον κ. Νικολούδη.

Δεν μπορώ να κινήσω πειθαρχική διαδικασία. Ο άνθρωπος μέχρι προχθές δεν είχε μιλήσει καν. Τώρα νομίζω ότι θα πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, από την αναφορά που κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, δεν προκύπτει ενδεχόμενο πειθαρχικών ευθυνών του κ. Νικολούδη. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να παρέμβει, ως άλλωστε ο μόνος αρμόδιος, για να ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο του κ. Νικολούδη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε επίσης διευκρινίσεις και για την κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με τις αυξήσεις των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου (ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) καθώς και των ανεξάρτητων αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, οι αυξήσεις αυτές αφορούν σε περίπου 900 έμμισθους δικηγόρους εντάσσονται στο πλαίσιο εξομοίωσης όλου του επιστημονικού προσωπικού του Δημοσίου στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια (ενιαίο μισθολόγιο). Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα, επικαλούμενος και τα σχετικά στοιχεία, τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου έχουν απώλειες στις αποδοχές τους από 15-40%, λόγω περικοπών διαφόρων επιδομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για αύξηση του βασικού μισθού των έμμισθων δικηγόρων, οι συνολικές αποδοχές των οποίων ωστόσο είναι μειωμένες, λόγω της κατάργησης των σχετικών επιδομάτων, όπως κίνητρο απόδοσης (150 ευρώ), πληροφορικής (140 ευρώ), μεταπτυχιακών σπουδών (45 ευρώ), διδακτορικό (75 ευρώ), έξοδα κίνησης (150 έως 300 ευρώ) αλλά και τα λεγόμενα ειδικά επιδόματα σε όσους υπηρετούσαν σε υπουργεία με χαρακτηριστικότερο αυτό του Υπουργείου Οικονομικών που έφθανε τα 1.200 ευρώ.

Η αύξηση αυτή του βασικού μισθού κρίθηκε αναγκαία, δεδομένου ότι έπρεπε να ενσωματωθεί στον βασικό μισθό και ένα ποσοστό των επιδομάτων που καταργήθηκαν πλήρως με τον ν. 4024, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς η φιλοσοφία αυτή του ενιαίου μισθολογίου ΔΕΝ τηρήθηκε στην περίπτωση των αποδοχών των δικηγόρων με έμμισθη εντολή.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε, τέλος, σε σειρά επαφών με τους συναρμόδιους υπουργούς για να προχωρήσουν οι προσλήψεις 160 ειρηνοδικών αλλά και με δικαστικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης