Επετεύχθησαν οι στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.Αλ.Θ.) 2014-2020 που είχαν τεθεί για το 2018, τόσο ως προς την απορρόφηση των ενωσιακών πόρων (συνεισφορά ΕΤΘΑ) όσο και ως προς τα ορόσημα του πλαισίου επίδοσης, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά, τα αιτήματα πληρωμής που υπεβλήθησαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν τα 38,1 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τον στόχο απορρόφησης (ν+3) κατά 4,4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΑΑΤ, «έχει ενεργοποιηθεί ήδη το 67% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ και αφορά στην ενεργοποίηση 19 μέτρων». Πρόκειται για μέτρα που αφορούν επενδύσεις κυρίως του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης, στις υποδομές σε αλιευτικούς λιμένες, τόπους εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και αλιευτικά καταφύγια, στην καινοτομία, στην οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων των αλιευτικών σκαφών, στην υλοποίηση του προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων, καθώς και στα μέτρα στήριξης του ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Το 84% της Δημόσιας Δαπάνης αυτών των προσκλήσεων έχει ήδη μετατραπεί σε νομικές δεσμεύσεις, με 1.070 ενταγμένες πράξεις, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 294 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,38% του Προγράμματος. Οι πληρωμές, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς τους δικαιούχους, ανέρχονται σε 57 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 11% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος με το πέρας του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης