Βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης με δική του πρωτοβουλία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα, “Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης”.

«Δεν δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Όποιος το ισχυρίζεται ψεύδεται και παραπλανά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση ενισχύει τις τράπεζες και όχι την πραγματική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε με έμφαση πως «δεν χαρίζεται τίποτα σε καμία τράπεζα, δεν ζημιώνεται αλλά κερδίζει το δημόσιο και οι φορολογούμενοι. Κερδίζουν οι φορολογούμενοι γιατί εξασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων».

Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας και στη «μείζονος πολιτικής σημασίας» δέσμευση για την εγγύηση των καταθέσεων.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει επιφέρει πολύ σοβαρές – δραματικές ορισμένες φορές – επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι προφανές ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η κρίση επιβαρύνει σημαντικά και την ελληνική οικονομία οδηγώντας σε ανατροπή βασικών παραδοχών του Προϋπολογισμού. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα, τη μείωση στα έσοδα του κράτους, την αύξηση του κόστους δανεισμού, την έκρηξη της ακρίβειας, και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Επισήμανε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη σε σχέση με πολλές άλλες χάρη στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.  

Παπανδρέου: Πρωτοφανής υποκρισία η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση

«Η διεθνής οικονομική κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο, αυτό της νεοδεξιάς και της νεοσυντήρησης, αυτό που και εσείς εκπροσωπείτε».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατά τη διαρκεια της ομιλίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρωτοφανή υποκρισία» και προσπάθεια απόκρυψης της αποτυχημένης πολιτικής της, πίσω από τη διεθνή αναταραχή.

«Το μοντέλο σας χρεοκόπησε. Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι φέρατε την κρίση, εμείς οι σοσιαλιστές θα φέρουμε τη λύση» τόνισε ο κ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης εξάντλησε την ελληνική οικογένεια, δημιούργησε περιβάλλον ασφυξίας στις επιχειρήσεις, οδήγησε τον ανταγωνισμό στο ναδίρ, με αποτέλεσμα η χώρα να μπαίνει στη διεθνή κρίση «θαλασσοδαρμένη».

Ως προς το κυβερνητικό σχέδιο να δοθούν 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι έτσι δεν στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα, αλλά οι μεγαλοτραπεζίτες.

Και αυτό με χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς καμία εγγύηση.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ενίσχυση των ασθενέστερων, ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την επαναφορά του αφορολογήτου των ελευθέρων επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας και απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2009 και πρότεινε τρεις δέσμες μέτρων.

Η πρώτη αφορά τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης και ΕΚΑΣ σε 300.000 συνταξιούχους.

Η δεύτερη την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η τρίτη την αντιμετώπιση της ανεργίας με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμη, ζήτησε την κατάργηση του νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Παπαρήγα: Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι

Μπορεί η κρίση να μην έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, είναι πάντα εις βάρος των εργαζομένων. Αυτό τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην προ ημερησία διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, χαρακτήρισε “κοροϊδία” τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σε «θέση μάχης» τους εργαζόμενους, ζητώντας τους να μην δεχθούν τα μέτρα και τη συνολική πολιτική που ακολουθείται, αλλά και τις- όπως χαρακτηριστικά- “ψευτοαντιπολιτευτικές προτάσεις – παγίδες”.

Η κ. Παπαρήγα μίλησε για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης αλλά και την κατάργηση των διοδίων.

Οι θέσεις αυτές έχουν εκφραστεί και  με πρόταση νόμου, που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αλαβάνος: Εχθρός του λαού οι τράπεζες

Χαρακτηρίζοντας τις τράπεζες ως τον μεγάλο εχθρό του λαού, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση της να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα με πακτωλό χρημάτων, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, η απόφαση της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αποτελεί πολύ απλά, «ένα σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε αλλαγή του υπάρχοντος τραπεζικού συστήματος με την δημιουργία ενός εθνικού τραπεζικού συστήματος, όπου οι προβληματικές τράπεζες που ζητούν τη κρατική βοήθεια, όπερ σημαίνει τη συμμετοχή του δημοσίου στις ζημιές της- διότι περί αυτού πρόκειται- θα εθνικοποιούνται αμέσως.

Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

«Είμαστε μία μέρα πριν την καταιγίδα, η καταιγίδα όμως έρχεται και στην Ελλάδα και η καταιγίδα θα έχει διάρκεια και βάθος αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ .

«Πιστεύω ότι είστε μία κυβέρνηση στο τέλος της εποχής, γιατί οι βασικές αρχές και η βασική φιλοσοφία στην οποία στηριχτήκατε είναι πλέον καταστροφική», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και κατ ουσία δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης