Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης μετά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύσει επίθεση κατά των θεσμών, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την ανυποχώρητη στάση των δανειστών (ιδίως του ΔΝΤ) και τις απαιτήσεις τους στα δημοσιονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο πρωθυπουργός ζητούσε επίμονα λύση μέσω πολιτικού διαλόγου με τους ηγέτες της Ευρώπης. Παρά τις -κατά καιρούς- επισημάνσεις Μέρκελ και Ολάντ ότι η συμφωνία περνάει πρώτα από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την ανυποχώρητη στάση των θεσμών περικλείει όλα αυτά που κατά καιρούς προσάπτει το Μέγαρο Μαξίμου στους δανειστές Πλέον, επιλέγει την πολιτική επίθεση, φωτογραφίζοντας διεργασίες σε παρασκηνιακό επίπεδο για αλλαγές στην πολιτική σκακιέρα της χώρας. Η δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περικλείει όλα αυτά που κατά καιρούς προσάπτει το Μέγαρο Μαξίμου στους δανειστές. Η λογική του «πειράματος» και της δημιουργίας ενός «παραδείγματος» προς αποφυγή για όλους εκείνους που θα θελήσουν να βαδίσουν στα χνάρια της Ελλάδας είναι ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες, ενώ δεν απουσιάζει και το σενάριο για προσπάθεια μιας ευνοϊκής -για τους δανειστές- αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό: μια μετριοπαθής κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ή ακόμα και ένα κυβερνητικό σχήμα Νεοδημοκρατών με λιγότερες αντιστάσεις στα «θέλω» των θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση Τσίπρα δείχνει την απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του το βάρος της διαπραγμάτευσης και οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης, χωρίς να αφήνει στους δανειστές και κυρίως στην Κομισιόν -που εμφανίζεται να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή- την ευθύνη των αποφάσεών τους. Το πολιτικό παιχνίδι χοντραίνει επικίνδυνα και η ρήξη έρχεται ακόμα πιο κοντά.

Ασφυκτικά περιθώρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη χθεσινή, ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο κλοιός ολοένα και σφίγγει για την Ελλάδα και τους πιστωτές, καθώς ο χρόνος που έχει απομείνει για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την άρση του αδιεξόδου είναι πολύ λίγος.

Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, ημερομηνία-σταθμός είναι η 30ή Ιουνίου, αφού την ημέρα εκείνη φαίνεται πως ολοκληρώνεται επίσημα η παράταση που είχε λάβει η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου.

Hμερομηνία-σταθμός είναι η 30ή Ιουνίου, καθώς την ημέρα εκείνη φαίνεται πως ολοκληρώνεται επίσημα η παράταση που είχε λάβει η Ελλάδα στις 20 ΦεβρουαρίουΥπό το πλαίσιο αυτό, όπως όλα δείχνουν κι εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους του, ανάλογες με εκείνες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια… Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων».

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις ελληνική αντιπροσωπεία και πιστωτές φαίνεται πως επέμειναν στις θέσεις τους, την ώρα που το ΔΝΤ εμφανίζεται «πρόθυμο» να τορπιλίζει την ομαλή εξέλιξη των συνομιλιών. Χαρακτηριστικό είναι το κυριακάτικο άρθρο της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», το οποίο μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πρόταση-πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ, η οποία ενώ αρχικά έγινε αποδεκτή από το ΔΝΤ, εν συνεχεία απερρίφθη από την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιη, ενώ οι εξελίξεις αυτές φέρνουν προ των ευθυνών της την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το δίλημμα της παραμονής στη ζώνη του ευρώ -με όποιο κόστος συνεπάγεται- ή της ρήξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις το κλίμα ήταν έντονο εξαρχής και έπειτα από μόλις 45 λεπτά η ελληνική αποστολή αποχώρησε.

Κατά πληροφορίες, βασικό σημείο διαφωνίας αποτέλεσε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9% του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται, πάντως, «πεπεισμένος» ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εφόσον υπάρξουν «ενισχυμένες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης