Άρχισε λίγο μετά τις 16.00 τo απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, στον οποίο έχουν περιληφθεί και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών σημείωσε πως το δημόσιο χρέος παρουσιάζει για το 2012 σημαντική επιδείνωση, καθώς εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 75,7% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζεται η στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας — εφ’ όσον συνυπολογιστεί, το δημόσιο χρέος αυξάνεται στο 85,8% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το 2013 το χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 92% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας και πάλι τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος για το 2013 αναμένεται να αυξηθεί κατά 770 εκατομμύρια ευρώ και να φθάσει στα 16 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.

Οι συνολικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, ανέρχονται σε 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές) προβλέπεται για το 2013 να φθάσει στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012 παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,2%.

Τα συνολικά έσοδα για το 2013 προϋπολογίζονται σε 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιρουμένων των δανείων) και παρουσιάζουν αύξηση, η οποία όμως οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποκοπές των μισθών παρουσιάζονται στον Προϋπολογισμό ως έσοδα από συνεισφορές του προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση, ξεπερνώντας τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις και αναμένεται να κλείσει στο 5,75% του ΑΕΠ, αποκλίνοντας έτσι σημαντικά από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της οικονομίας υπολογίζεται να είναι αρνητικός μέχρι το 2014, πραγματοποιώντας ενδεχομένως μικρή ανάκαμψη το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ – Sigmalive.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης