«Αρκετά σημαντική» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στήριξη της ΕΕ προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικών πόρων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Τόβε Έρνστ υπενθύμισε σήμερα ότι οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στη χώρα για τη διαχείριση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης. «Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει σημαντικό ποσό βοήθειας μέσω των κονδυλίων έκτακτης ανάγκης, με σκοπό κυρίως τη βελτίωση και την αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής», δήλωσε η Ερνστ Τόβε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι 181 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στις ελληνικές αρχές, πέραν των 509 εκατομμυρίων που έχουν συνολικά να λαμβάνουν στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος για τους πρόσφυγες. «Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική στήριξη», πρόσθεσε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη συνδρομή της ΕΕ σε ανθρώπινο δυναμικό, η Τόβε Ερνστ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά πάνω από 1.000 άνθρωποι της Frontex και της ΕASO (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο). Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν 62 εμπειρογνώμονες της EASO (πέραν των 31 εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα) για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ενώ παράλληλα έχουν σταλεί 37 διερμηνείς.

Εξάλλου, σχετικά με την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο του σχήματος “ένας προς έναν”, η Τόβε Ερνστ ανέφερε ότι έχουν επανεγκατασταθεί συνολικά 96 Σύροι, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. «Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη προσπάθεια από τα κράτη-μέλη στο θέμα της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης», κατέληξε η εκπρόσωπος για θέματα Μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης