Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη η εκπρόσωπος του  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Ντέλια Βελβουλέσκου.

Το ΔΝΤ προτείνει περαιτέρω μείωση των συντάξεων για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι οικονομικά αφού δεν βλέπει πως αλλιώς μπορεί να σωθεί το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημαΉταν η πρώτη φορά  που μιλούσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των κλιμακίων του ΔΝΤ για τις αξιολογήσεις και την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.
  
Να τονίσουμε πως οι αξιολογήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα  σημαντικές αφού θα αποδεσμεύσουν για τη χώρα μας, εάν ολοκληρωθούν θετικά, την υποδόση των 2,8 δις ευρώ, που είναι απαραίτητη για να «αναπνεύσει» η οικονομία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ προτείνει περαιτέρω μείωση των συντάξεων για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι οικονομικά αφού δεν βλέπει πως αλλιώς μπορεί να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα στις παρούσες τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Αυτό φυσικά είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα δεχθεί η ελληνική πλευρά αφού ήδη οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΔΝΤ είναι μέτρα για την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας, καθώς και της αδήλωτης εργασίας,  τα οποία εάν δεν εφαρμοστούν, κινδυνεύει να καταρρεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, όπως επισημαίνουν. Τονίζουν άλλωστε ότι οι οικονομικοί πόροι που τροφοδοτούσαν το σύστημα (ασφαλιστικές εισφορές) σε αυτό το δυσμενές κλίμα συρρικνώνονται χρόνο με τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μειώστε τους φορολογικούς συντελεστές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Όμως η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είχε μόνο κακές ειδήσεις για εμάς: Εκτίμησε ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ υψηλός και δημιουργεί πρόσθετα ρίσκα και κίνητρα για την αύξηση της μαύρης οικονομίας.

Σύστησε τη μείωσή του για να δημιουργηθεί περιθώριο για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα, μέσα από μεγέθυνση της φορολογικής βάσης καθώς, όπως είπε, ένας στους δύο δεν πληρώνει φόρους.
  
Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος, η κα. Βελκουλέσκου είπε ότι είναι καλοδεχούμενες και δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. επιθυμούν μία σειρά από μέτρα για την Ελλάδα. Εξήγησε ωστόσο ότι κάποια από τα μέτρα είναι μετρήσιμα, αλλά κάποια από αυτά δεν είναι επαρκώς υπολογισμένα και έχουν ασάφειες. Και γι αυτό, επισήμανε, «συνεχίζουμε τις συζητήσεις γιατί θέλουμε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.»

Επισήμανε επίσης ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία για να ανακτήσει την επαφή η Ελλάδα με τις αγορές.

Παρέμβαση για  τα κόκκινα δάνεια , «όχι» σε μειώσεις μισθών, ναι μεν αλλά για τις 100 δόσεις

Σύστησε επίσης την επιτάχυνση των παρεμβάσεων στα κόκκινα δάνεια, αλλά και την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων το συντομότερο δυνατό, μέσα από ένα πλέγμα οροσήμων που θα είναι συνάρτηση της βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Έθεσε θέμα όχι τόσο μείωσης των μισθών για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα αλλά άλλων πλευρών του κόστους εργασίας που δεν έχουν βελτιωθεί ανάλογα και που θα πρέπει να επιταχυνθούν

Έκανε σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντική μείωση του χρέους. Είπε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα με το πρόγραμμα αλλά πρέπει τώρα να παράσχει βοήθεια και με πρόσθετη μείωση χρέους. Εκτίμησε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει το 2017.

Επιπλέον, σύστησε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μέσω της μείωσης του αφορολόγητου αλλά και των εξαιρέσεων που υπάρχουν για παράδειγμα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τάχθηκε υπέρ ρυθμίσεων στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων ανάλογα με τις πραγματικές όμως δυνατότητες και κατά περίπτωση και είπε ότι δεν προτείνει οριζόντιες ρυθμίσεις σε ερώτημα που της τέθηκε για τις 100 δόσεις.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης