Σε δηλώσεις της στη «Stuttgarter Zeitung» η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε αλλαγή πορείας της γερμανικής προσφυγικής πολιτικής και είπε «όχι» στο κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, αλλά και σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι ξεκάθαρο ότι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών τα αποφασιστικής σημασίας σύνορα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όχι τα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα από την εφημερίδα αν η Ελλάδα θα έπρεπε να αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση που, παρά την καλή θέληση της Αθήνας, δεν διασφαλισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Μέρκελ ήταν σαφής:

«Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις της. Ουδέποτε, όμως, είπε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Η ανέγερση φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., δεν θα συνιστούσε μόνο αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας».

Παράλληλα, η καγκελάριος χαρακτήρισε «σοβαρή οπισθοδρόμηση» μια ενδεχόμενη συρρίκνωση της Σένγκεν, υπενθυμίζοντας ότι ουδεμία χώρα επωφελήθηκε τόσο από τη ζώνη αυτή όσο η Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη με επίκεντρο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε: «Αναμένω έναν ενδιάμεσο απολογισμό για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ως προς την εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τη μέχρι τώρα συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων μας».

Στήριξη των θέσεων Μέρκελ από το SPD

Τις πάγιες θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου στην προσφυγική πολιτική στηρίζουν οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες.

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τόμας Όπερμαν δήλωσε στο πρωινό μαγκαζίνο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ότι είναι απολύτως λογική η πολιτική της καγκελαρίου, που τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αλλά και της ποσόστωσης προσφύγων στις χώρες-μέλη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Όπερμαν είπε: «Θα αποτελούσε αποτυχία αν εγκαταλείπαμε την Ελλάδα στην τύχη της φτιάχνοντας φράχτες αλλού. Όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να επωμισθούν τη συνολική ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού».

Με αυτήν τη συνέντευξη η καγκελάριος απαντά ουσιαστικά στο αίτημα της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, και Πολωνία), οι οποίες ζήτησαν, σε συνάντησή τους στην Πράγα, από τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο β΄ σε περίπτωση που Αθήνα και Άγκυρα δεν περιορίσουν τις ροές των προσφύγων, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων τους.

Δυσκολίες στις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας λόγω του προσφυγικού

Κινδυνεύει ο γαλλογερμανικός άξονας, η κινητήρια δύναμη της Ε.Ε., λόγω του προσφυγικού; «Υπάρχει συμφωνία απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» επιμένει με δηλώσεις του τη Δεύτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, όπου επισήμανε ότι «η Γαλλία δεν θα συμμετέχει πλέον στην ανακατανομή των προσφύγων».

Επιπλέον, ο κ. Βαλς είπε ότι η προσφυγική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

Την Πέμπτη ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η κα Μέρκελ ελπίζει ότι εκεί θα ληφθεί κάποια απόφαση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τον μηχανισμό ανακατανομής των προσφύγων.

«Είναι δύσκολο να πετύχουν τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες, όταν δεν υπάρχει κοινή γερμανογαλλική γραμμή πλεύσης» υποστηρίζει η Άιλιν Κέλερ από το γερμανογαλλικό ινστιτούτο του Λούντβιγκσμπουργκ.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία συμφωνούν οι δύο χώρες. «Και οι δύο τονίζουν τη σημασία προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ στηρίζουν οικονομικά την Τουρκία, ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη» σημειώνει.

Εσωπολιτικές διαφορές

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ από το φιλελεύθερο κόμμα Mouvement Democrate δεν είναι τόσο αισιόδοξη. «Θυμάμαι εποχές όπου τα γαλλογερμανικά προβλήματα λύνονταν με διαφορετικό τρόπο. Τώρα χρειάζεται διπλωματική εργασία για να ξεπεραστούν οι διαφορές» αναφέρει.

Ωστόσο, κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση του Μανουέλ Βαλς διαφορετικά. Είναι γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και στοχεύει στη θέση του προέδρου της χώρας, γι’ αυτό προκαλεί συχνά με τις δηλώσεις του. Επομένως, συμπεραίνουν αναλυτές, αυτή η «επίθεση» μπορεί να μη στρεφόταν τόσο κατά της Άνγκελα Μέρκελ όσο κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πηγές: Deutsche Welle / Stuttgarter Zeitung / dpa,
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης