Σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν και σημείωσε ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ευρωπαϊκή αρωγή για την κακοκαιρία, η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. “Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων“, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε επίσης πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ όπου θα αναφερθεί στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Μόλις ολοκληρώσαμε διευρυμένη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται εδώ και έχει αναλάβει συντονισμό παρεμβάσεων… Ευχαριστώ άλλη μια φορά όσους είναι με αυταπάρνηση στο πεδίο μες τις λάσπες να σώσουν ζωές και να επανέλθει η ευρύτερη περιοχή όσο πιο γρήγορα σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς.

Έχετε ενημέρωση από πυροσβεστική για έρευνες και διασώσεις που θα συνεχιστούν πλήρως μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα νερά. Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους κινδύνους για δημόσια υγεία… θα πει η αναπλ. υπουργός όσα πρέπει να συμβούν και θα φροντίσουμε όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα υγιείς. Αυτό αφορά και καύση νεκρών ζώων. Παρακαλώ όλους να ακούν τις οδηγίες των υπουργείων.

Η έννοια επόμενης μέρας έχει να κάνει με αποκατάσταση μεγάλων τραυμάτων αυτής της θεομηνίας. Ο κ. Τριαντόπουλος θα μιλήσει αναλυτικά για στήριξη κρατικής αρωγής μέσα από την πλατφόρμα. Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα για να ξαναμπούν σπίτια τους με οικονομική στήριξη σε πρώτη φάση για οικοσκευή και σε δεύτερη για να αποκαταστήσουν ζημιές, Το ίδιο προφανώς αφορά και τους αγρότες μας.

Ο προϋπολογισμός ΕΛΓΑ έχει ουσιαστικά εξαντληθεί αλλά το κράτος είναι εδώ με τον προϋπολογισμό να ενισχύσει ton ΕΛΓΑ για να στηρίξει αγρότες και κτηνοτρόφους – θέλουμε να μείνουν εδώ να ανακτήσουν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο – θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Η κ. Ζαχαράκη θα μιλήσει για παρεμβάσεις πρόνοιας όσων απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και ψυχολογική στήριξη.

Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσω την πρόεδρο της Κομισιόν και να συζητήσω τον τρόπο που η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας για να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που συνδέεται σίγουρα και με κλιματική κρίση και που απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για μετάβαση σε πράσινη οικονομία σε 5 χρόνια… αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα.

Έχουμε πολλές επιλογές για χρηματοδοτικά εργαλεία που η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει και τα αγροτικά ταμεία και ταμείο ανάκαμψης και ταμείο φυσικών καταστροφών ΕΣΠΑ. Θα τα συζητήσω όλα αυτά με την Πρόεδρο της Κομισιόν και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί μόνος του ο Έλληνας φορολογούμενος το μεγάλο κόστος που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος, αλλά χρειάζονται και ευρωπαϊκοί πόροι.

Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή, η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση… είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μια τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση αλλά θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.

Πολλά περισσότερα θα έχω να πω και το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα βρεθώ στη ΔΕΘ με μία εβδομάδα καθυστέρηση νομίζω απολύτως κατανοητή. Θα απαντήσουμε στα θέματα αυτά. Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα και από εκεί και πέρα οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής – Στήριξη ως 70% σε επιχειρήσεις

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι αρμόδιοι Υπουργοί, με τον  υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, να εξειδικεύει τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους πληγέντες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες.

Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Λ. Αυγενάκης: Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι

«Ξέροντας πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, που έχει δημιουργηθεί, έχουμε δουλέψει από την πρώτη στιγμή πολύ συντονισμένα, σε συνεργασία φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία, με τον κ. Τριαντόπουλο, με την κα Αγαπηδάκη, αλλά φυσικά και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έτσι, λοιπόν, με πρώτη προτεραιότητα τη συλλογή, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, συνεχίζουμε να κινούμαστε, πάντα όμως έχοντας τον πρώτο βαθμό ευθύνης η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλης, με τις υγειονομικές υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά φυσικά και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου μας να είναι διαρκώς επί ποδός.

Έχουν ξεκινήσει ήδη να μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία-φορτηγά σε Ημαθία, Αρκαδία, όπου έχουν ξεκινήσει οι καύσεις των νεκρών ζώων, αφενός. Αφετέρου ξεκινάει και μια διαδικασία συγκέντρωσης και οργανωμένης ταφής ζώων. Ήδη έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία που θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, στην Κοζάνη, την Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα, αλλά σύντομα πιστεύω και στη ΒΙΠΕ Λάρισας.

Τώρα, θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί έχει γίνει πολύς λόγος: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αγωνίας για τους κτηνοτρόφους μην τυχόν και περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει, άρα αυτομάτως δεν θα αποζημιωθούν. Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι’ αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με κινητά συνεργεία, θα βρεθεί από αύριο, μεθαύριο να κάνει σχετικούς ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά. Καμιά σχέση με τα πόσιμα, γιατί υπήρξε προηγουμένως μια σύγχυση. Δεν ασχολούμαστε με το πόσιμο νερό, ασχολούμαστε με τα αρδεύσιμα και κυρίως να δούμε και τα θέματα των εδαφών, διότι έχουν ακουστεί πολλές απόψεις οι οποίες είναι ανεδαφικές.

Σύντομα, λοιπόν, θα έχω και μια σχετική πρώτη ανακοίνωση επίσημα από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη, τα οποία έχουν υποστεί ομολογουμένως ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα σήμερα όλο το πρωινό στο Υπουργείο, δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο τριών, τεσσάρων, πέντε ετών, όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη.

Την ίδια στιγμή, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο. Η συνεργασία δε με την κρατική αρωγή είναι συστηματική. Μια απάντηση σε αυτούς που λένε, σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, «έχουμε αιγοπρόβατα τα οποία δεν έχουν τροφές, ζωοτροφές, τι κάνουμε;». Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: ήδη ο κ. Τριαντόπουλος, η κρατική αρωγή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες. Δεν αναμιγνύεται καμία άλλη υπηρεσία, συγκεκριμένοι προορισμοί, συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για να μην «χάνεται στη μετάφραση» οποιοσδήποτε ταλαιπωρημένος απ’ όλη αυτή την κατάσταση κτηνοτρόφος.

Οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα «’Αρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, παρά μόνο να πω ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός, είμαστε έτοιμοι -και πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- να καλύψουμε ό,τι απαιτείται. Κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη μέρα.

Ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο σοκ για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά δεν είναι μόνοι, είμαστε δίπλα τους».

Ειρ. Αγαπηδάκη: Τέσσερις άξονες πρόληψης και αντιμετώπισης απειλών της Δημόσιας Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη και Σοφία Ζαχαράκη για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε στην Λάρισα, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, και το οποίο παρουσιάσθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας και βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Στον έλεγχο του πόσιμου νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες και συνέστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα νεκρά ζώα και ανέφερε πως έχουν αναρτηθεί σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας πως τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός και έκταση από νεκρά ζώα. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες, είπε, για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.

Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα όπως την γαστρεντερίτιδα.

Και ο τέταρτος άξονας την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου υπογραμμίζοντας πως τα κρούσματα αναμένεται να γίνουν πιο έντονα μετά από μια εβδομάδα .

Σ. Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες

Η υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ανακίνωσε ότι παρατείνονται για τρείς μήνες στους πληγέντες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης.

«Φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση», τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης