Τη βούληση της Ελλάδας να έχει ισχυρές σχέσεις με τη Μολδαβία, βασισμένες στους ιστορικούς δεσμούς και τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, αλλά και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Μολδαβό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως η σημερινή τους συνάντηση ήταν η δεύτερη σε διάστημα μόλις τριών μηνών και αντιπαραβάλλοντας τη συχνότητα των επαφών σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε πως το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σχέση της με τη Μολδαβία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στους Έλληνες που ζουν στη Μολδαβία και τους Μολδαβούς που διαμένουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αποτελούν έναν συνδετικό δεσμό, μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στη Συμφωνία «Διμερούς συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» που υπογράφτηκε μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας, εκτίμησε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και για τις δύο κοινότητες.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «δυστυχώς, οι οικονομικοί μας δεσμοί δεν αντικατοπτρίζουν το επίπεδο των σχέσεών μας». Προς τούτο, αντέταξε τη σύγκληση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής το συντομότερο δυνατό, η οποία δεν έχει συνεδριάσει από το 2016.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ο Νίκος Δένδιας είπε πως συνεργάζονται στενά και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Μολδαβίας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξίσου, προσβλέπει στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να διατυπώσει τη δυσαρέσκεια της χώρας μας που η προηγούμενη κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας τη βούληση του λαού, θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει η χώρα στην ΕΕ.
Εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, κατέστησε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση «θα είναι εδώ για να σας βοηθήσει, όσο θέλετε και όσο μπορούμε, στην προσπάθειά σας να ενταχθείτε στην ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει μέλος το συντομότερο δυνατόν.
Ειδικότερα, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Μολδαβίας και η Βαθιά και Συνολική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών θα πρέπει να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για να δημιουργηθούν σταθερά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία της Μολδαβίας. Περαιτέρω, ανέφερε πως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως η Ελλάδα ενθαρρύνει τους εταίρους της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των θεσμών και την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και τη Μολδαβία να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις αποφάσεις και τις διακηρύξεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παρέχει τεχνική βοήθεια στη Μολδαβία προκειμένου να τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, με τον κ. Δένδια να σημειώνει: «Η Ελλάδα, ως θέση αρχής, υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας.
Σημειώνεται πως στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μολδαβία έπειτα από αρκετά χρόνια, άρχισε με την επίσκεψή του στο ιστορικό κτίριο που στέγαζε το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου, το οποίο ανήκε στον Φιλικό Μιχάλη Κάτσικα.
Εκτός από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου και την υπογραφή τη «Διμερούς συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της χώρας Ναταλία Γαβρίλιτσα και την Πρόεδρο της Μάια Σάντου.