Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συζήτηση στη Βουλή επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πει ένα ακόμη ηχηρό όχι στους δανειστές για την πρόταση που υπέβαλαν. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, «μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή».

Επαναλαμβάνοντας την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του». Καθιστά έτσι σαφές ότι η ενημέρωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Παρασκευή είχε στόχο να διασφαλίσει το εσωτερικό μέτωπο έναντι των πιέσεων των πιστωτών.

​Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του μεγάρου Μαξίμου, «μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή»Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι η βασική προϋπόθεση για απεμπλοκή είναι η διευθέτηση του χρέους. Υπενθυμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πηγές του Μαξίμου τονίζουν ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση «μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG (σ.σ.: Brussels Group)- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο».

Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα, καθώς σημειώνει ότι οι τρεις ηγέτες «θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη».

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα, πηγές κοντά στον πρωθυπουργό επαναλαμβάνουν ότι «η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό».

Τέλος, σημειώνουν ότι «όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα, και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί».

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τους δανειστές

Επισήμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση των πιστωτών στο νέο όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από την πίεση που ασκούν με τις δημόσιες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των θεσμών, μάλλον δεν θα τους χαροποίησε ιδιαίτερα. 

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς προειδοποιούσε σήμερα την Αθήνα να μην αρνηθεί την πρόταση των πιστωτών. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίψει τη χείρα βοηθείας που της προσφέρεται. Ο χρόνος τελειώνει και οι συνέπειες θα είναι δραματικές» τόνισε ο κ. Σουλτς.

Και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη σύνοδο των G7 στη Βαυαρία, έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση της Αθήνας. «Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μού υποσχέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα μου παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις. Μετά είπε ότι θα τις έχω την Παρασκευή, ήθελε να μιλήσουμε το Σάββατο… Δεν τις έλαβα ποτέ» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η συνάντηση των G7 στη Βαυαρία, όπου μάλλον θα κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα προς την Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία θα ζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος για επίλυση της εκκρεμότητας.

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης