«Οι υπουργοί του Εurogroup ήταν ομόφωνοι αναφορικά με αυτό το θέμα, επαφίεται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θέλει μία παράταση του προγράμματος. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα πολλές αλλαγές είναι πιθανές, υπάρχει ευελιξία αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, η διατήρηση του προϋπολογισμού εντός τροχιάς, η μεταρρύθμιση της οικονομίας πρέπει να διατηρηθούν. Το πρώτο βήμα θα είναι η παράταση και το δεύτερο θα είναι να συζητήσουμε για το περιεχόμενο του προγράμματος αλλά όχι ανάποδα». Αυτό τόνισε εξερχόμενος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το πώς θα υποδεχθούν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα την παράταση του προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «εάν στο μυαλό των Ελλήνων είναι η συμφωνία-γέφυρα, δεν υπάρχει επίσης πρόβλημα, αλλά μία συμφωνία-γέφυρα θα είναι ένας συνδυασμός των διαθέσιμων κεφαλαίων και των όρων που συνδέονται με τη στήριξη. Έτσι δουλεύουν τα πράγματα, είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε χώρες της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα αλλά τα χρήματα πάντα συνοδεύονται από όρους και οι όροι έχουν να κάνουν με το να μπει σε τάξη ο προϋπολογισμός, με τη βελτίωση της οικονομίας, τη σταθεροποίηση των τραπεζών και αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αποδεχθεί. Και να εργαστεί μαζί μας σε αυτά τα θέματα. Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε μετά μπορούμε να εργαστούμε σε μία συμφωνία-γέφυρα ή μία παράταση, όπως θέλετε να το αποκαλέσετε, αλλά έχει να κάνει με χρήματα και τους όρους που συνοδεύουν την οικονομική στήριξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την απόρριψη του προσχεδίου κοινής ανακοίνωσης την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι αυτό έχει να κάνει με λέξεις, ότι από πίσω από αυτές υπάρχει μία πολιτική συζήτηση η οποία είναι αρκετά θεμελιώδης και πρόσθεσε ότι πρότεινε στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τον επόμενο μήνα αλλά δεν έχουμε αυτό το χρόνο αυτή τη στιγμή. Επομένως ας δημιουργήσουμε χρόνο για εμάς. Να πάει σε παράταση και αυτό θα του δώσει την ομπρέλα του προγράμματος για τους επόμενους μήνες και θα μας δώσει χρόνο να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα που έβαλε στο τραπέζι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα στις επόμενες δύο ημέρες που έχουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης