Με ασαφείς αναφορές και με τη χρήση της λέξης «περίπου», που στην πολιτική αν μη τι άλλο παραπέμπει σε ασάφεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή προσπάθησε να εξηγήσει πώς φέτος το καλοκαίρι κάηκαν 1.500.000 στρέμματα ελληνικής γης, ενώ στον Έβρο ξέσπασε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στα ευρωπαϊκά χρονικά, με εφιαλτικές οικολογικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής». Στη συνέχεια ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σε διαδρομή που περνούν παράτυποι μετανάστες, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως είναι αυτοί που την προκάλεσαν, για να προσθέσει αμέσως μετά ακόμη μια ασάφεια: «Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, αλλά εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια, μετά την πυρκαγιά στη Ρόδο, με τις γνωστές οικονομικές και οικολογικές συνέπειες, την καταστροφική πυρκαγιά στη Φυλή – Πάρνηθα, τη φωτιά στον Έβρο που ακόμη κατατρώει τα σωθικά του παμπάλαιου δάσους της Δαδιάς, αλλά και τις άλλες πυρκαγιές σε Ροδόπη, Καβάλα, Πελοπόννησο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», έδειξε τους μετανάστες ως υπευθύνους για τον πύρινο εφιάλτη.

Υπενθυμίζουμε πως μόλις προχθές, 29 Αυγούστου, η ιστοσελίδα Politico, στην ευρωπαϊκή της έκδοση, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση των Αθηνών έχει εμπλακεί σε κυνήγι αποδιοπομπαίων τράγων για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, μας πήραν, στην κυριολεξία, χαμπάρι.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και με τρία βασικά προβλήματα να απασχολούν την κοινή γνώμη (οι εφιαλτικές πυρκαγιές, η αλόγιστη πορεία των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, καθώς και ο καλπάζων πληθωρισμός στις τιμές τροφίμων στα ράφια), επιχειρεί να αλλάξει πολιτική ατζέντα. Για τις φωτιές φταίνε οι μετανάστες, για την ενέργεια φταίνε οι διεθνείς αγορές και για τα τρόφιμα φταίει, όπως πάντα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το φαινόμενο El Niño. Μόνο που με τέτοιες πρακτικές και λογικές υπεκφυγής δεν ασκείται πολιτική. Ασκείται απλώς μια αποκαρδιωτικά αναποτελεσματική διακυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είπε ακριβώς ο πρωθυπουργός:

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

«Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα», συμπλήρωσε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι «περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης