Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ αλλά και στο Μαξίμου για τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τους εργάτες γης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε live από τη Βουλή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Στη Μουρούζη, όπου βρίσκεται και το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες επισκέπτονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ – κάποιοι κάνουν λόγο για 15- οι οποίοι συνομιλούν και προβληματίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν σήμερα Τρίτη στη Βουλή κατά την ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για βουλευτές, κυρίως από την Περιφέρεια, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Μαξίμου. Επίσης, όλοι τους, όπως λένε, υπερασπίζονται τις αξίες της παραδοσιακής Δεξιάς που έχουν εγκαταλείψει οι…Κεντρώοι του Μαξίμου. Μάλιστα, αίσθηση έχει προκαλέσει η δημόσια διαφοροποίηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη για το επίμαχο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί χιλιάδες εργάτες γης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Κώστας Καραγκούνης: «Διαφωνώ με την τροπολογία αλλά θα την ψηφίσω»

Αντιρρήσεις επί της  τροπολογίας για τους μετανάστες εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, λίγες ώρες πριν την ψήφισή της.

«Αν η τροπολογία είχε έρθει και με το σωστό τρόπο, εμπροθέσμως, να είχαμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε και μέσα στη Βουλή, θα καταλήγαμε σε καλύτερα συμπεράσματα και σίγουρα θα εκφράζαμε τις ενστάσεις μας όπως έπρεπε, με τον σωστό κοινοβουλευτικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση «Γιατί αφού διαφωνούν, δεν καταψηφίζουν;»,  ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα στην παράταξη.

«Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση η παρέμβαση Σαμαρά»

Ο Κώστας Καραγκούνης διατύπωσε ενστάσεις αναφορικά με το άρθρο 4 της τροπολογίας, λέγοντας πως δίνει την άδεια διαμονής σε μετανάστες με πολύ ελαστικούς όρους και προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση Σαμαρά, είπε πως δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως δεν έχει καμία σχέση η δική του άποψη με την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού.

Μαρινάκης: Ο Σαμαράς δεν είναι πρόβλημα, αλλά όποιος άλλος βουλευτής δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία – επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της ΝΔ- στηρίζει την τροπολογία, όπως και το ΠΑΣΟΚ το οποίο όμως καταλογίζει αναποτελεσματικότητα.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σήμερα Τρίτη 19/12 για το αν είναι πρόβλημα η τοποθέτηση Σαμαρά, υποστήριξε ότι «δεν είναι πρόβλημα γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν τη ψηφίσει, θα διαγραφεί.

«Το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο νόμος «δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους». Σημείωσε επίσης, πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει στο διηνεκές: «Όσο υφίσταται η άδεια εργασίας υφίσταται και η άδεια παραμονής», εξήγησε.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η τροπολογία «βάζει από το παράθυρο μετανάστες και ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας τάξης» ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την απορία: «Τι είναι πιο ασφαλές για τη χώρα, να υπάρχουν για 7 χρόνια άνθρωποι που δεν είναι καταγεγραμμένοι ή να γνωρίζουμε ποιοι είναι και που δουλεύουν;».

«Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό»

Στο ερώτημα γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ερμηνευτής ενός πρώην Προέδρου και πρώην Πρωθυπουργού.

Μάλιστα, στην περίπτωση που ένας βουλευτής του κόμματος δεν ψηφίσει τη σχετική τροπολογία κατέστησε σαφές ότι είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, διευκρινίζοντας ότι θα διαγραφούν όσοι δεν την ψηφίσουν.

Ερωτηθείς ειδικά για τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τι θα σημαίνει τυχόν καταψήφιση από εκείνον, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «θα είναι μια έκφραση πρώην Πρωθυπουργού, ενώ πριν από λίγα 24ωρα είχαμε την ψήφιση του προϋπολογισμού που είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί, καθώς έχουν μειωθεί κατά 85% οι ροές και ο χρόνος αναμονής για άσυλο από δύο έτη έχει πάει στους δύο μήνες ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 90%», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης