Ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του  στην Άγκυρα. Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες.

Βασικός στόχος του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη λήξη της συνάντησης ακολούθησε γεύμα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και των αντιπροσωπειών και μετά την ολοκλήρωσή του, πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις των δύο ανδρών προς τον Τύπο.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών

Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα καρποφόρα τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. «Είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση και ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Χακάν ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξέφρασε τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό. Επίσης, συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Παράλληλα, είπε ότι συζήτησαν τα «προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα» και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο πολεμος στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο κ. Φιντάν, ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την επίσκεψη.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα. Είπε ότι κρίσιμο σημείο για το Κυριακό είναι κρίσιμη η επανέναρξη των συνομιλιών. Για εμάς οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και απολαμβάνουν στην Ελλάδα ισοπολιτεία και ισονομία.

Τι επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Την ικανοποίηση του για το κλίμα συνεργασίας εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας αναφορά σε ένα κλίμα που βασίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη συζήτηση γερών βάσεων. «Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν» στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα. «Η αποστολή μας είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για διάλογο, θετική ατζέντα και Μεταναστευτικό. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών Μητσοτάκη και Ερντογαν στη Νέα Υόρκη.

«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, με ελληνική πλευρά. Δεύτερον, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση. Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τις μειονότητες, έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας». Επίσης οι δύο ΥΠΕΞ, αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε ακολούθως:

«Απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».

Πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι θα τεθεί επί τάπητος η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Είναι το πρώτο βήμα, του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου», μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, μιας διαδικασίας αναβαθμισμένης, σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, και τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πρώτος στόχος ήταν να εμπεδωθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο. Η διαδικασία του διαλόγου διακρίνεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά την προώθηση της «θετικής ατζέντας», και την ανάδειξη των τομέων στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως η οικονομία, το εμπόριο και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το δεύτερο σκέλος, σαφώς δυσχερέστερο, αφορά την οριοθέτηση ενός πιθανού πλαισίου, χρονικού, αλλά και επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης