Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προσήλθαν λίγο πριν τις 12:00 μ.μ. της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προκειμένου να ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, ενώ κατέθεσαν φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα.

Κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φάκελο που παραδόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής – και όχι μόνον – βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Στα περιστατικά αυτά καταγράφεται όμως η δράση πολλών προσώπων όχι μονο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου. «Yπάρχουν πρόσωπα», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου,δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν “υψηλού κινδύνου” πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία». Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «κομβική αυτή την κίνηση για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν», καθώς σκοπός είναι η αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο του αθλητισμού.

«Η οπαδική βία συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση»

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμου κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού.

Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

 

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων κατά της οπαδικής βίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

«Οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα μοιάζει με το «μοντέλο Χρυσής Αυγής», δηλαδή όπως τότε με τις κινήσεις που έγιναν προκειμένου να αποκαλυφθεί η εγκληματική οργάνωση των νεοναζί, έτσι και τώρα θα ακολουθηθούν τα ανάλογα βήματα για να αποκαλυφθούν οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν υπό το πρόσχημα του οπαδισμού.

Ουσιαστικά, η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. «Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης