Έναν βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης στις γραμμές των ευρωπαίων Σοσιαλιστών προκάλεσε την Τρίτη η εντυπωσιακή πλειοψηφία με την οποία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθαίρεσε την Ελληνίδα Αντιπρόεδρο του Σώματος, Εύα Καϊλή, μετά τη σύλληψή της και τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. 

Η κα Καϊλή, βέβαια, μέσω του δικηγόρου της στην Αθήνα, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ισχυρίστηκε πως δεν έχει δεχθεί καμία δωροδοκία και δεν είχε καμία παράνομη δοσοληψία με το Κατάρ. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους στην πρωτεύουσα του Βελγίου, όπου ήδη τέσσερις ευρωβουλευτές έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το οποίο σημαίνει -επί της ουσίας- προσωρινής διαγραφής, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες για το «Qatargate».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες που συνέλεξε η εφημερίδα «Le Monde», τη Δευτέρα και την Τρίτη η κατάσταση στο εσωτερικό της Σοσιαλιστικής ομάδας ήταν τρομερά τεταμένη. Τη Δευτέρα όλοι οι αιρετοί της ομάδας συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών. «Ήταν μια στιγμή γεμάτη ένταση, φυσιολογικό επακόλουθο μετά από ένα τέτοιο σοκ. Έπρεπε ο καθένας από εμάς να μιλήσει, έπρεπε να απελευθερωθεί ο λόγος του καθενός μας», ομολογεί ο Χαβιέ Μορένο, επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών. «Ήταν μια κάθαρση», συνεχίζει ο Μορένο. 

Αντιθέτως, στις τάξεις της ιταλικής Σοσιαλιστικής ομάδας, οι ευρωβουλευτές της ήταν αρκετά διακριτικοί και ο καθένας από αυτούς διατηρούσε μια συμπεριφορά λες και ήταν πορσελάνινα αγαλματίδια, όπως λέει μια παλιά γαλλική ρήση.

Στην αντίπερα όχθη, οι σοσιαλιστές από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη βόρειο Ευρώπη ήταν, κυριολεκτικά, στα κάγκελα. Έδειχναν θιγμένοι και εκνευρισμένοι, όπως λένε οι μαρτυρίες. Τα πάντα συζητήθηκαν. Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν σε όλες τις πτυχές και δραστηριότητες της Σοσιαλιστικής ομάδας. Μίλησαν για τη δημιουργία του Σοσιαλιστικού γκρουπ, για τις ανύπαρκτες διαδικασίες που θα μπορούσαν στο κάτω, κάτω να υπήρχαν ώστε να ελεγχθούν διάφορες καταστάσεις και μίλησαν για την απουσία ελέγχων στην κατάρτιση των καταλόγων για την ψήφιση άρθρων και νόμων στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποια στιγμή, έγινε γνωστό πως η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε υπό διαθεσιμότητα τέσσερις βουλευτές. Δύο Βέλγους, τον Μαρκ Ταραμπελά και τη Μαρί Αρενά και δύο Ιταλούς, τον Πιέτρο Μπαρτόλο και τον Αντρέα Κοζολίνο. Στο τέλος αυτής της καθαρκτικής διαδικασίας, κατέληξαν να ζητήσουν την έναρξη μιας εκστρατείας «καθαρά χέρια» στη Σοσιαλιστική ομάδα, άρα και κατ’ επέκταση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ίσως για αυτό τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, την Τρίτη το απόγευμα, προχώρησε στην κατάθεση δύο προτάσεων. Μια που αφορά τη συγκρότηση ειδικής ομάδας ελέγχου του Πόθεν Έσχες όλων των ευρωβουλευτών πριν και μετά την εκλογή τους και μια πρόταση, που ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο σοβαρή και που αφορά τη θέσπιση της ξεκάθαρης απαγόρευσης, σε ευρωβουλευτές, να αναλαμβάνουν χρέη λομπίστα μετά την αποχώρησή τους από το Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή η δεύτερη πρόταση είναι ενδεχομένως και το κλειδί σε αυτή τη δυσώδη ιστορία του ανεξέλεγκτου lobbying, του ιδιότυπου αυτού παραγοντισμού, σε όφελος των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων, αλλά και των επιμέρους ολιγαρχών, που λειτουργεί με θεσμικά αποδεκτό τρόπο, δυστυχώς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης