Με ευγενικούς όρους και τείνοντας χείρα φιλίας ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα και συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «προειδοποιεί» στα όρια της απειλής τον «φίλο» του Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του μεταξύ άλλων «Φίλε μου Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν σημειώνει: «Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν στη νεολαία.

Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

O Ερντογάν λέει επίσης ότι η δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά, και οι εικονογραφίες δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας πως η φράση του αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

«Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη» συνέχισε. 

«Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε όταν απλώνουμε χέρι φιλίας. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου» σημείωσε.

Μίλησε και για τα αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως «γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων».

«Για το λόγο αυτό είχα προτείνει δύο φορές τη διοργάνωση ενός περιεκτικού συνεδρίου σχετικά με τις ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, στην αρχή η Ε.Ε. παρέμεινε σιωπηλή ως προς την πρόταση αυτή. Η σιωπή δε λύνει προβλήματα. Ομοίως, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είχε προτείνει κοινή επεξεργασία αποθεμάτων και κατανομή των εσόδων, έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί. … Γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μη μπορούν να συνεργαστούν;», τόνισε.

Τσιόδρας: Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Έχουμε μπει σε πιο ήρεμα νερά. Έχουμε ξεκινήσει μια θετική ατζέντα σε ζητήματα οικονομικά, ζητήματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, τόνισε ο Υποδιευθυντής Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολιάζοντας την αποκλειστική συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στην «Καθημερινή».

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας στο OPEN υπογράμμισε ότι η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία -σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών- είναι «η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Το λέω και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα το οποίο κουβεντιάζουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό μιλάμε και για προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για την επίλυση αυτής της διαφοράς. Δεν είμαστε εκεί ακόμη, απέχουμε αρκετά.

 

Αυτό το οποίο λέει ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνέντευξη περί διαφορών, εμείς αυτήν τη διαφορά αναγνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί η διαφορά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Για να προσφύγεις κάπου σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ένα συνυποσχετικό στο οποίο θα πρέπει και τα δύο μέρη να συναινέσουν. Εμείς λοιπόν η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι αυτή.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη «θετική ατζέντα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης