Με πολλές απουσίες και αρκετά «παρών» αναμένεται να εξελιχθεί η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στο δικαίωμα των πολιτών στην αλλαγή φύλου. Η ψηφοφορία αναμενόταν να διεξαχθεί στις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο η συζήτηση ολοκληρώθηκε περί τις 14.00.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί ένα θρίλερ που πολύ λίγο έχει να κάνει με την πραγματική ουσία του νομοσχεδίου και που περισσότερο ασχολείται ως ίντριγκα με το εάν ή όχι η κυβέρνηση θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφίαΗ ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο έχοντας προτείνει δική της εκδοχή. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επίσης, καθώς, ως φαίνεται, και οι βουλευτές του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ., όσον αφορά όμως στη διάταξη για το δικαίωμα αλλαγής φύλου και σε εφήβους από την ηλικία των 15 ετών. Πρόκειται για το επίμαχο άρθρο 3.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα προτείνει ως προς το άρθρο 3 την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, έως ότου ρυθμιστούν επίμαχες διατάξεις. Κατά του νομοσχεδίου θα ψηφίσει η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ του συνόλου του ν/σ.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει να καταδειχθεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αν θα υπάρξουν απώλειες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, η Χρυσή Αυγή έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει κατά του νομοσχεδίου.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί ένα θρίλερ που πολύ λίγο έχει να κάνει με την πραγματική ουσία του νομοσχεδίου και που περισσότερο ασχολείται ως ίντριγκα με το εάν ή όχι η κυβέρνηση θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Στο παιχνίδι αυτό εντάσσεται και το προφανές ενδεχόμενο να σημειωθούν πολλές «απουσίες» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, κυρίως από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξέλιξη που θα μειώσει το μέτρο επί των παρόντων βουλευτών και άρα θα διευκολύνει την κυβέρνηση ως προς την επίτευξη πλειοψηφίας.

Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περί έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος ως μεταβατικής παρένθεσης για την ισχύ του άρθρου 3, τότε οι βουλευτές της προτίθενται να ψηφίσουν «παρών». Τουλάχιστον αυτό ανακοινώνεται επισήμως.

Επί της ουσίας, κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Κεντροδεξιά με τη ΝΔ, η Ακροδεξιά με τη Χρυσή Αυγή, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Αμφιλεγόμενη είναι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως κεντροαριστερά απόχρωση και ανεξιχνίαστη μέχρι την τελευταία στιγμή η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. ως προς το άρθρο 3. Ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και το σύνολο της Κ.Ο. καθώς και οι βουλευτές του Ποταμιού. Κατά του νομοσχεδίου αναφανδόν, κυρίως δε όσον αφορά στο άρθρο 3, έχει τοποθετηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και η κοινότητα του Αγίου Όρους. Ποικίλλουν οι τοποθετήσεις διαφόρων συλλογικοτήτων και επιστημονικών ομάδων.

Στον εξειδικευμένο επιστημονικό κόσμο παρατηρείται μια ομοιογένεια αντιδράσεων που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ στον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο, χωρίς ειδίκευση επί του θέματος, παρατηρείται μια αμφιλεγόμενη στάση.

Ως προς την πληρότητα του νομοσχεδίου από νομική άποψη, οι ενδιαφερόμενες συλλογικότητες και οργανώσεις διεμφυλικών παρατηρούν πως υφίστανται κενά ως προς τις νομικές καλύψεις που αφορούν σε επιμέρους ζητήματα, ενώ δεν λύνεται ή δεν προβλέπεται επίλυση του ακανθώδους προβλήματος του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων καθώς και του δικαιώματος υιοθεσίας τέκνων από τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Σημειώνεται πως στην Ε.Ε., την Αμερική και στον Καναδά καθώς και σε άλλες τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί νομικά και κοινωνικά εδώ και πολλά χρόνια και είναι απορίας άξιο πώς το νομοσχέδιο αυτό με την αλλαγή ταυτότητας φύλου, αν και έρχεται καθυστερημένα για ψήφιση στη Βουλή, δεν συμπεριλαμβάνει τον βασικό πυρήνα των νομοθετικών ρυθμίσεων που λειτουργούν ήδη στις 19 χώρες της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, προέβη σε γενικότερη έκκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν το νομοσχέδιο και να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές, νομικές και κοινωνικές επιλογές των εταίρων στην Ε.Ε. καθώς και των άλλων δυτικών – προηγμένων κοινωνιών.

Ως φαίνεται ωστόσο, το μείζον ζήτημα για την ελάσσονα και μείζονα αντιπολίτευση είναι η δημιουργία συνθηκών στη Βουλή που θα καταδείξουν απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή ακόμη και ήττα της κυβέρνησης κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Το τελικό συμπέρασμα θα το εξαγάγουν, βεβαίως, οι ίδιοι οι πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης