«Σφήνα» Νίμιτς, για αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης μεταξύ των διαπραγματευτών Ελλάδας – ΠΓΔΜ, για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, παρουσίασε προτάσεις σχετικά με το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο πως θα αποκαλείται η γλώσσα και το έθνος των γειτόνων.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Α1» των Σκοπίων, ο Έλληνας διαπραγματευτής, Αδαμάντιος Βασιλάκης, φέρεται να δήλωσε πως η Ελλάδα θα αποδεχόταν τον όρο «Σλαβομακεδονικό έθνος», ενώ για τη γλώσσα πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός «Μακεντόνσκι» στα κυριλλικά. Η πλευρά των Σκοπίων, απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις, εμμένοντας στον χαρακτηρισμό της γλώσσας ως «μακεδονικής» και του έθνους ως «μακεδονικού».
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως οι οκτώ παραλλαγές του «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία» παραμένουν στο τραπέζι προς διαπραγμάτευση. Όσον αφορά τη χρήση της νέας ονομασίας, η ελληνική πλευρά επιμένει στο καθολικό εύρος.
Υπέρ αμοιβαίας λύσης οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ, διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος επανέλαβε πως η κυβέρνηση Μπους, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς η Ουάσιγκτoν επιθυμεί λύση το ταχύτερο δυνατό.
«Δεν βλέπουν λύση» οι Σκοπιανοί
Στην ΠΓΔΜ, 54,2% των πολιτών θεωρεί πως δεν θα βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ονομασίας, έναντι 13,2% που δήλωσε πως πιστεύει σε μία άμεση λύση της εκκρεμότητας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ποσοστό 32,6% δεν θέλησε να απαντήσει στην έρευνα.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με δείγμα 1.112 πολιτών της χώρας.