Η θεσμική συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15.00 το μεσημέρι επισφραγίζει το νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.

Το τέλος της συνάντησης -που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ολιγόλεπτη «εκεχειρία»- θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη μιας σκληρής κόντρας που έχει ήδη φανεί από τις πρώτες ώρες της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι δύο άνδρες δεν αναμένεται να μπουν στην ουσία. Θα περιοριστούν σε μία τυπική, επικοινωνιακή προσέγγιση των κρίσιμων ζητημάτων που «τρέχουν», σεβόμενοι το πρωτόκολλο και με την πολιτική αβρότητα που επιβάλλει η πρώτη αυτή διαπροσωπική επαφή μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τέλος της συνάντησης -που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ολιγόλεπτη «εκεχειρία»- θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη μιας σκληρής κόντρας που έχει ήδη φανεί από τις πρώτες ώρες της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου να περάσει αλώβητη από τις Συμπληγάδες του ασφαλιστικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές και βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στο σχέδιο Κατρούγκαλου που δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή και βγάζει στους δρόμους τα συνδικάτα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο Τομέα έρχεται να προστεθεί η «καυτή πατάτα» των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών. Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ετοιμάζονται να κόψουν την Ελλάδα στα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει «όχι» σε όλα, εγκαινιάζοντας και επισήμως τη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης. Το μόνο ανοιχτό «παράθυρο» που θα αφήσει είναι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο και θα τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης.


 

Τα «όχι», όμως, που οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική νίκη θα πρέπει πλέον να αντικατασταθούν από εναλλακτικές προτάσεις, ώστε η Νέα Δημοκρατία να μη χάσει το momentum και τη δυναμική που έχει αποκτήσει μετά την αλλαγή σκυτάλης.

Περιμένοντας τις προτάσεις


Το πρώτο δύσκολο τεστ για τη νέα ΝΔ και τον πρόεδρό της θα είναι το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμες οι προτάσεις που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας έτσι και τα πρώτα δείγματα άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε μία μεταρρύθμιση που θα σημαδέψει τις επόμενες γενιές.

Τα «όχι» που έδωσαν τη νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να συνοδευτούν σύντομα από συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για να μη χάσει η ΝΔ το momentumΗ πολιτική κόντρα δείχνει σημάδια και προσωπικής διένεξης. Αλέξης Τσίπρας εναντίον Κυριάκου Μητσοτάκη και το αντίστροφο, με φόντο τις… πελατειακές σχέσεις και τους διορισμούς στο Δημόσιο. Οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εκατέρωθεν, λίγες μόνο ώρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, απέδειξαν στην πράξη μια προσπάθεια αποδόμησης και σε προσωπικό επίπεδο: με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει ως «τον πιο πιστό συνεχιστή των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους» τον έτερο πόλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «χτίζει κομματικό στρατό».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο, με τη δημοτικότητα τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησής του να έχουν υποστεί μεγάλη φθορά.


Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά, όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το 2016 θα είναι χρονιά-καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να εφαρμόσει μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει υποσχεθεί, έτσι ώστε να κερδίσει έδαφος και χρόνο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμη… άσοι στο μανίκι του πρωθυπουργού. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής μετατρέπει σε… σημαία διαφάνειας τις «μαύρες» λίστες φυσικών προσώπων με καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού που έχει στα χέρια του το ΥΠΟΙΚ, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών για ξεκαθάρισμα στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και ριζική αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης