Να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος της έρευνας για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, με έγγραφό τους προς τον εποπτεύοντα εισαγγελέα, Νίκο Παντελή.

Συγκεκριμένα, ζητούν να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μέλη της τότε κυβέρνησης αλλά και τους τότε αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα, την οποία είχε ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ζωής Γεωργαντά, προσέκρουσε σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προσώπων, «κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας», με βάση έγγραφα και ιδίως μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν κατά την έρευνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο έγγραφό τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, σε πλείστες των καταθέσεων «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημόσιου ελλείμματος του 2009».

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης εξετάστηκαν 15 μάρτυρες: Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος ΕΛΣΤΑ, Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής, Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος, Γιώργος Κασσιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Ρομανιάς, οικονομολόγος, Άννα Ζωηρού, οικονομολόγος, Σπύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης Τμήματος Γενικής Διεύθυνσης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, Ανδρέας Φιλίππου, πρώην μέλος ΕΛΣΤΑΤ, Αναστασία Παντελάκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ, Γιώργος Σιμιγιάννης, πρώην μέλος ΕΛΣΤΑΤ, Στέλλα Μπαλφούσα, οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος, Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Κυριάκος Βέρης- Σπαθαράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, ωστόσο ο κ. Γεωργίου δύο φορές ζήτησε προθεσμία και τελικά ο οικονομικός εισαγγελέας χωρίς να πάρει τις έγγραφες εξηγήσεις του κ. Γεωργίου διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή. Τώρα πλέον, τον τελικό λόγο έχει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, αρμόδιος για την αποστολή του φακέλου στη Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις πρώτες καταγγελίες για το θέμα είχε κάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, τον Ιανουάριο του 2010, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει, στο πλαίσιο δικαστικής αντιδικίας που είχε με τον κ. Γεωργίου για υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, στην οποία ήταν κατηγορούμενος, και υποστήριξε πως τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 είχαν παραποιηθεί.

Άλλη μία υπόθεση για το αρχείο;

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την υπόθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων που ζητούν να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος της έρευνας για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

Οι τελευταίες κινήσεις των δύο εισαγγελέων έχουν προβληματίσει τους ανώτερους δικαστικούς κύκλους, δεδομένου ότι δεν είχαν ενημερώσει προφορικά για τις τρεις υποθέσεις, οπότε δεν αποκλείεται και αυτή η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Εάν υπάρξει παράταση στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ενδεχομένως σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών να παραγραφεί το αδίκημα. Μάλιστα, θα τεθεί θέμα όσον αφορά στη βουλευτική ασυλία του κ. Παπανδρέου, για εμπλοκή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κ.τ.λ..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης